Китай може и да е в търговска война със САЩ, но призовава за по-приятелски подход към развитието на AI - изкуствения интелект. На Световната конференция за изкуствен интелект в Шанхай тази седмица, китайският вицепремиер Лиу Хе заяви, че AI ще зависи в голяма степен от международното сътрудничество, съобщава MIT Technology Review

"Надяваме се, че всички страни, ще се подкрепят взаимно, за да можем да реагираме на ефекта на новите технологии с техните две страни на монетата. AI представлява нова ера. Международното сътрудничество е неизбежно", коментира Лиу Хе.

Президентът Си Дзинпин изпрати подобно писмено послание към конференцията и обяснява, че Китай ще "споделя резултати с други страни в областта на изкуствения интелект". Той също така призовава за сътрудничество между народите по въпросите за AI, като етика, право, управление и сигурност.

Този нова, по-смекчена позиция е малко повече от година, след като китайското правителство обяви амбициозен и агресивен план за AI. Тогавашният план призова китайските научни среди и изследователи на AI да са водещи в света до 2030 г., а местните компании да изградят индустрия на стойност над 150 млрд. долара.

Амбициите и напредъкът на Китай до този момент доведоха до състезание по оръжейни системи със САЩ. Всъщност технологията до голяма степен е продукт на сътрудничество между изследователи от цял ​​свят.

В бъдеще, въздействието на AI може да бъде определяно от съперничеството между големи американски и китайски компании. Влиянието на технологичната индустрия в Китай нараства в международен план, тъй като нейните компании изнасят AI в други части на света чрез "облачни" услуги.

Все още не е разработен модел за национално сътрудничество. Алгоритмите вече са широко споделяни от изследователи и технологични компании, но информацията за моделите за самообучение на машини са ревниво пазени.

Правителството на САЩ увеличава разходите за AI, но Белият дом все още не е формулирал ясна позиция по отношение на технологиите.

Изявленията на китайските политически лидери могат да се приемат и като игра на умерена сила. Как технологията се разпространява до останалата част от света все още е въпрос на преговори и Китай без съмнение иска да насочи дискусиите относно стандартите и нормите. Такива дебати могат да се окажат критични и трудни, особено по въпроси като неприкосновеността на личните данни и наблюдението с помощта на AI.

Китайското правителство има желание да води международни дискусии, като се има предвид начина, по който САЩ и други държави определят нормите и стандартите по отношение на други технологии, включително интернет.