Германската армия все още не разполага с достатъчно оборудване и персонал въпреки специалния фонд от 100 милиарда евро, създаден след избухването на войната в Украйна, каза във вторник парламентарният комисар по въоръжените сили Ева Хьогл, цитирана от Ройтерс.

В годишния си доклад за 2023 г. комисар Ева Хьогл каза, че промяната на политиката е в правилния курс. Обществени поръчки, одобрени от долната камара на парламента на Бундестага, възлизат на 47 милиарда евро в проекти за модернизация на армията.

Канцлерът Олаф Шолц обяви т. нар Zeitenwende ("Повратен момент"), нова ера на по-активната външна политика, подкрепена от повече военни разходи, на 27 февруари 2022 г., само дни след нахлуването на Русия в Украйна.

Като част от Zeitenwende и като първа стъпка за възстановяване на армията след десетилетия на намалени инвестиции след края на Студената война, Германия създаде фонда за закупуване на модерни оръжия и обеща да постигне целта на НАТО да изразходва поне 2% от националния БВП за отбрана от 2024г.

"Въпреки забележителните усилия, следва да се каже, че съществените подобрения в персонала, оборудването и инфраструктурата са все още са далеч две години от обявяване на поврата в политиката, каза Хьогл.

Тя предупреди, че германската армия е изправена пред "огромен проблем с персонала", като целта да бъде увеличен броят на войниците до 203 000 до 2031 г. от сегашните 181 000 е трудна за постигане.

"По отношение на оборудването, Бундесверът все още не е напълно оперативен", добави Хьогл, посочвайки липсата на боеприпаси, по-дребни артикули, като очила за нощно виждане, и едро оборудване като танкове и системи за противовъздушна отбрана.

Хьогл също се прицели в подобряване на жилищните помещения на войниците, като каза, че е необходим принципно нов подход за справяне с "мухлясалите душове и порутените жилищни помещения".

Германия може да въведе отново задължителна наборна служба в армията

Германия може да въведе отново задължителна наборна служба в армията

Промяна в политиката на Берлин