Германската социалдемократическа партия (ГСДП) одобри коалиционното споразумение с партията "Съюз-90/Зелените" и Свободната демократическа партия (СвДП), съобщи Дойче веле. В съботния ден, на конгрес на партията в Берлин, делегатите подкрепиха документа с 98.8% от гласовете.

"Това много ме радва. Сега се залавяме за работа!" - заяви в Twitter кандидатът за канцлер на социалдемократите Олаф Шолц. Споразумението, постигнато от лидерите на трите партии, трябва да бъде одобрено и от другите две партии от бъдещата коалиция с вътрешно гласуване. Конгресът на СвДП ще се състои на 5 декември, а "зелените" вече провеждат гласуване сред своите членове.

Очаква се коалиционният договор да бъде подписан на 7 декември, а на 8 декември Бундестагът да избере Шолц за канцлер на Германия.

Три партии в Германия постигнаха предварителна договорка за съставяне на ново правителство

Три партии в Германия постигнаха предварителна договорка за съставяне на ново правителство

Социалдемократите, зелените и свободните демократи

Пред сградата, където се заседаваше конгресът на ГСДП, се проведе акция на екоактивисти. Те настояха за забрана на самолетните полетите на къси разстояния и разширяване на железопътната мрежа.

Трите партии представиха на 24 ноември своето коалиционно споразумение от 177 страници. Планира се бъдещото правителство да увеличи държавните инвестиции в зелени технологии и цифровизация, а от 2023 г. да върне стратегията "черна нула" (schwarze Null) - при нея планираните разходи се финансират изключително от постъпленията в бюджета, а не чрез нови кредити.

Аналена Бербок вероятно ще е външен министър на Германия, Роберт Хабек - вицеканцлер

Аналена Бербок вероятно ще е външен министър на Германия, Роберт Хабек - вицеканцлер

Обявени бяха и други номинации за постове в бъдещия кабинет