Германският канцлер Олаф Шолц пристигна в понеделник в Турция за първото официално посещение след встъпването си в длъжност. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посрещна Шолц с официална церемония в Президентския комплекс в столицата Анкара, предава Анадолската агенция.

Двамата лидери обсъдиха двустранните връзки, регионалните въпроси, както и дипломатическите усилия за прекратяване на войната в Украйна.

С помощта на организацията от турска страна, руският и украинският външни министри се срещнаха в Анталия миналата седмица за първи път лице в лице от началото на войната на 24 февруари.

Турският лидер обяви, че полага услилия да органзира среща между президентите на Русия и Украйна, тъй като Анкара поддържа топли връзки и с двете враждуващи страни. Засега обаче тези усилия не се увенчават с успех.

Олаф Шолц също проведе неколкократни телефонни разговори, както с Путин, така и със Зеленски, но отново без видим резултат.

Ердоган: Ако Западът беше дал по-силен отговор на анексията на Крим, можеше да се избегне войната в Украйна

Ердоган: Ако Западът беше дал по-силен отговор на анексията на Крим, можеше да се избегне войната в Украйна

Той заклейми демонизирането на руското изкуство и култура

След срещата с турския президент германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Берлин и Анкара работят заедно за постигане на примирие в Украйна. Шолц смята, че с всеки ден на военни действия в Украйна Русия се отдалечава от световната общност.

"Напълно единодушно споделяме мнението, че примирието трябва да бъде постигнато възможно най-скоро", каза Шолц. Той отбеляза важността на създаването на хуманитарни коридори за цивилните в Украйна. "Всеки ден с всяка бомба Русия се отдалечава все повече и повече от световната общност", каза германският канцлер. Той се застъпи за дипломатическо решение на конфликта. "Важно е да направим всичко възможно този диалог (между Русия и Украйна - бел. ред) да не бъде прекъснат, а да продължи", каза той.

Според него "суверенитетът и териториалната цялост на Украйна са извън съмнение". "Искаме да сме сигурни, че Украйна може да се защити. Правим това чрез финансова, хуманитарна помощ, военна помощ от Турция, но също и от Германия. В тази връзка искам да кажа, че затварянето от страна на Турция на Босфора за враждуващите страни съгласно Конвенцията от Монтрьо е важен принос за деескалацията на тази криза", каза Шолц.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в понеделник, че той трябва да поддържа приятелски отношения както с руския президент Владимир Путин, така и с украинския му колега Владимир Зеленски.

"Трябва да поддържаме приятелството си както с г-н Зеленски, така и с г-н Путин. По отношение на санкциите, ние направихме необходимото в рамките на правилата на ООН. И ние направихме за Украйна това, което другите страни-членки на НАТО не направиха, независимо от Русия," каза той на пресконференцията в Анкара.

Ердоган уточни, че е обсъдил с Шолц ситуацията в Украйна и по неговите думи Турция ще продължи да полага усилия за установяване на устойчиво прекратяване на огъня в Украйна .

Ердоган смята, че е преждевременно да се говори за това какво ще се случи със закупуването на руски оръжия от Турция.

Отражението на ситуацията в Украйна обсъдиха военният министър Драгомир Заков и турският посланик у нас

Отражението на ситуацията в Украйна обсъдиха военният министър Драгомир Заков и турският посланик у нас

Двамата подчертаха традиционно доброто сътрудничество

Отделно на пресконференцията германският канцлер Олаф Шолц засегна въпроса с енергийната зависимост на германската икономика от руски газ и заяви, че страната му планира да намали тази зависимост. 

"Знаете, че Германия си е поставила амбициозна цел да премахне използването на изкопаеми енергийни източници за много кратък период от време - почти 25 години", припомни той. "Разбира се, ние в Европа се нуждаем от инфраструктура за диверсификация на енергийните доставки по отношение на маршрутите за доставка на газ, петрол и въглища, заобикаляйки Русия, така че да не останем зависими (от Москва)", каза Шолц.

По-рано вицеканцлерът, министър на икономиката и опазването на климата на Германия Роберт Хабек заяви, че страната му е готова да спре доставките на руски енергийни ресурси - нефт, газ и въглища. По думите му германските власти работят по такъв сценарий от декември миналата година. Ръководителят на Министерството на икономиката заяви, че Германия може да се справи без доставките на руски газ тази зима, пролет и лято. Хабек също така подчерта, че Германия възнамерява да положи всички усилия за диверсификация на енергийните си доставки.

Фон дер Лайен: ЕС спира вноса на руски газ и петрол от 2027 г.

Фон дер Лайен: ЕС спира вноса на руски газ и петрол от 2027 г.

Смята да предложи и временно ограничаване на цените