Русия нападна Украйна в нарушение на Хартата на ООН, забраняваща използването на сила, така че Украйна има законното право да защитава страната и народа си.

Това заяви германският външен министър Аналена Бербок, отговаряйки на въпрос на журналисти за атаките на украински дронове на руска територия.

Освен това Бербок добави, че Русия бомбардира непрекъснато цивилни цели в Украйна: зърнохранилища, болници, църкви. "Украйна се защитава в рамките на международното право", цитира я Der Standard.

Политико: Русия е ударила производители на дронове в театъра в Чернигов

Политико: Русия е ударила производители на дронове в театъра в Чернигов

Масово недоволство срещу организаторите, разгалсили събитието

Според външния министър на Германия руските войски са минирали райони в Украйна "с размерите на Западна Германия" и украинските въоръжени сили трябва да бъдат оборудвани с подходящи оръжия, за да преодолеят руските минни полета.

Берлин, заедно със своите съюзници, обсъжда помощ на Киев в разминирането.

"Работим по този въпрос на пълна скорост (...)", призна Бербок в отговор на въпроса дали и кога Германия ще достави исканите от Украйна крилати ракети Taurus.

Канцлерът Олаф Шолц все още се колебае дали Германия ще предостави на Украйна такива ракети.

Германия не цели смяна на режима в Русия

Германия не цели смяна на режима в Русия

Бунтът на "Вагнер" показал, че е безотговорно да се даде военна сила в частни ръце

Taurus е произведена в Германия ракета със среден обсег на действие с радиус на действие до 500 километра.

Досега Шолц оправдаваше колебанието си с това, че ракетите не трябва да се използват за нападение на цели в самата Русия, за да не се изостря допълнително ситуацията.