Германското правителство продаде последните си акции в най-голямата авиокомпания в страната Lufthansa, информира Асошиейтед прес. Правителството се намеси, за да спаси авиокомпанията в разгара на кризата с коронавируса.

Правителствената финансова агенция съобщи, че оставащият дял от около 9,9% вече е продаден на международни инвеститори. Ръководителят на агенцията, Юта Доенгес, каза, че общите приходи от продажбата на държавното участие възлизат на 1,07 милиарда евро, значителна печалба спрямо 306-те милиона евро, за които бяха придобити акциите.

По думите на Доенгес "стабилизирането на Deutsche Lufthansa AG е приключило успешно" и "компанията отново е в частни ръце".

Lufthansa, която също притежава Austrian Airlines и Swiss, получи правителствен спасителен пакет от 9 милиарда евро в средата на 2020 г. Германското правителство взе 20% дял в компанията.

През ноември Lufthansa обяви, че е изплатила цялата помощ и е анулирала средства, които не е използвала. Авиокомпанията съобщи, че е изтеглила общо около 3,8 милиарда евро помощ, включително 306 милиона евро, които покриват дела, поет от правителствения фонд за икономическа стабилизация.

Брюксел одобри плана на Германия да спаси "Луфтханза" от фалит

Брюксел одобри плана на Германия да спаси "Луфтханза" от фалит

Съдбата на германския превозвач ще бъде решена днес на извънредна среща