Европейската комисия одобри плана на германското правителство за спасяване на "Луфтханза" от банкрут. Берлин ще може да спаси компанията от фалит, но при определени условия, информира АФП.

Комисията поясни, че позволява финансовата инжекция от 9 милиарда евро за подпомагане на компанията, но "Луфтханза" ще трябва да се откаже от летищни слотове на аеропортите във Франкфурт и Мюнхен, за да се гарантира лоялна конкуренция.

Берлин и Брюксел съгласни за спасителния заем за "Луфтханза"

Берлин и Брюксел съгласни за спасителния заем за "Луфтханза"

Германия дава 9 млрд. евро и получава 20% от акциите

Еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер коментира, че финансовите средства ще помогнат на "Луфтханза" по време на пандемията от коронавирус, която особено тежко засегна авиационната индустрия.

ДПА информира, че съдбата на германския превозвач ще бъде решена днес на извънредна среща на акционерите, които ще гласуват плана на правителството. Споразумението изисква правителството на Германия да получи 20% от компанията.

"Луфтханза" намалява работното време на 31 000 служители

"Луфтханза" намалява работното време на 31 000 служители

Компанията все още не е кандидатствала за държавна помощ

Оценявано на 300 милиона евро, този дял е малка част от общия пакет, но обезпокои инвеститорите, които се страхуват за акциите си в резултат на държавната намеса. Правителството ще плати по 2,56 евро на акция, което е около ¼ от пазарната цена.

Резултатът от гласуването зависи само от един човек, а именно Хайнц Херман Тиле - най-големият акционер в "Луфтханза". Той критикува споразумението, но в интервю в сряда обяви, че е решил да го подкрепи.

"Ще гласувам за предложението", обеща Тиле пред всекидневника "Франфуртер Алгемайне". Наскоро той увеличи акциите си в превозвача до 15,5%.

"Ройтерс" информира, че след като Тиле оттегли възраженията си, акциите на "Луфтханза" скочиха с 10% при търговията днес.