Германското външно разузнаване, БНД, е шпионирало топ длъжностни лица на Франция и на администрацията в Брюксел в полза на ЦРУ, съобщават германски медии.

Изтичането на информация от секретен доклад на БНД навежда на мисълта, че подслушвателната станция в Бад Айблинг, намираща се в баварските Алпи, е шпионирала Елисейския дворец и френското външно министерство, както и Европейската комисия.

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ също е шпионирала някои европейски компании.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер отрича обвиненията за покриване на случая.

Съобщава се, че БНД е събирала информация за европейски компании по инициатива на Вашингтон, за да се провери дали те са нарушавали различни търговски ембаргота.

Според съобщенията, БНД не е подслушвало германски или американски официални представители, тъй като те са защитени от споразумение между БНД и АНС, подписано през 2002 г.

Обаче стана ясно, че германското правителство е знаело за шпионирането от страна на АНС на европейски оръжейни компании преди 2008 г.  Правителството е установило „недостатъци" в операциите на БНД.

Де Мезиер отрича да е знаел за злоупотреби от страна на германското разузнаване.

Огромният мащаб на подслушването от страна АНС в Европа беше разкрито през 2013 г. от бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън.