Федералната служба за разузнаване на Германия счита обвиненията на САЩ срещу Китай за коронавирус за разсейваща маневра на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, съобщава Der Spiegel, цитирани от ТАСС.

Миналата седмица разузнаването е поискало доказателства за тезата на САЩ за предполагаемия произход на COVID-19 от всички партньори в разузнаването на Five Eyes (САЩ, Австралия, Великобритания, Канада и Нова Зеландия).

Никой от тях не е отговорил на германското разузнаване.

Китай отговори на Тръмп за Пърл Харбър

Китай отговори на Тръмп за Пърл Харбър

"САЩ да спре да прехвърля вина... да се бори рамо до рамо с Китай, а не като врагове"

В бележка до министъра на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, разузнаването нарича твърденията на Вашингтон "отчетливо отвличане на вниманието от страна на Съединените щати". 

Според германското разузнаване Вашингтон се опитва с теорията си за произхода на вируса "да отвлече вниманието от собствените си грешки и да насочи гнева на американците към Китай".

Германската медия уточнява, че според учените, най-вероятната версия е, че COVID-19 е предаден на хората от животни.

В същото време, според германското разузнаване, Китай на най-високо ниво се е опитал да повлияе на Световната здравна организация (СЗО), за да не бърза да обявява пандемия.

Помпео: Имаме огромни доказателства, че Covid-19 е тръгнал от китайска лаборатория

Помпео: Имаме огромни доказателства, че Covid-19 е тръгнал от китайска лаборатория

В един момент топ дипломатът на САЩ изглежда си противоречеше

Според германското разузнаване, поради информационната политика на Пекин, светът е загубил около 4-6 седмици в борбата с коронавируса.

Преди това държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео заяви, че във Вашингтон има доказателства, че коронавирусът е започнал да се разпространява от лаборатория в Ухан.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, отговаряйки на въпросите на журналистите в Белия дом, посочи, че новият коронавирус може да е изпуснат от Института по вирусология на Ухан поради некомпетентност на персонала.

През април Джао Лицян, говорител на китайското външно министерство, заяви, че версията за изкуственото създаване на коронавирус не е подкрепена от никакви доказателства. Така той коментира публикацията на Fox News, че първият заразен с коронавирус служител на лабораторията в Ухан.

Китай предупреден да се подготви за въоръжен конфликт със САЩ

Китай предупреден да се подготви за въоръжен конфликт със САЩ

Един от източниците, запознати със съдържанието, заяви, че някои в китайската разузнавателна общност гледат на доклада като на китайската версия на "Телеграмата на Новиков"