Руският президент Владимир Путин удостои шефа на "Газпром" Алексей Милър със званието "Герой на труда" на Руската федерация, съобщи ТАСС.

Агенцията уточни, че съответният указ на държавния глава е публикуван на официалния портал за правна информация на Кремъл.

"За специални трудови заслуги към държавата и народа присъдете званието Герой на труда на Руската федерация на Алексей Борисович Милър, председател на управителния съвет, заместник-председател на съвета на директорите на "Газпром", Санкт Петербург", се казва в документа.

"Газпром" взриви цената: Близо $2200 за синьото гориво на Стария континент

"Газпром" взриви цената: Близо $2200 за синьото гориво на Стария континент

И в сряда руският енергиен монополист няма да заявки за газ през Полша за Германия

Милър е роден през 1962 г. в Ленинград (днес Санкт Петербург). На 31 януари ще навърши 60 години. Завършва Ленинградския финансово-икономически институт. "Н. А. Вознесенски", има докторска степен по икономика.

От 2001 г. - председател на борда на "Газпром", от 2002 г. - заместник-председател на съвета на директорите на компанията.

Припомняме, че "Газпром" обяви рекордни резултати през 2021 година.

Газпром одобри план за европейско съхранение на газ

Газпром одобри план за европейско съхранение на газ

Изпомпване на газ в 5 европейски подземни хранилища

Изминалата година пазарът на природен газ отбеляза и други рекорди - най-вече в цените, достигнали изключително големи стойности. Ако в началото на август фючърсите се търгуваха на ниво от 515 долара, то два месеца по-късно вече бяха направили скок от два пъти, а на 21 декември достигнаха исторически максимум от 2190.4 долара на хиляда кубически метра. Флуктуациите на цените се обясняват с ниското ниво на запълване на газохранилищата в Европа и високите нива на търсене на азиатските пазари.

Агенция "Новости" обвързва високите цени на природния газ и с неяснотите за пускането на реалните доставки по изградения вече "Северен поток - 2". Русия обаче от месеци играе с количествата, доставяни за Европа, като изпълнява само дългосрочните договори, а е ограничила доставките за краткосрочните такива и на свободния пазар.