Американският репортер от Wall Street Journal Еван Гершкович обжалва решението на руския съд за поредно удължаване на предварителния му арест, съобщава "Франс прес".

31-годишният американец беше арестуван през март и обвинен в шпионаж - нещо, което той и Wall Street Journal отричат. Службата за сигурност на ФСБ на Русия твърди, че той е събирал държавни тайни за военно-промишления комплекс на страната.

Първоначално Гершкович беше задържан до 29 май, но впоследствие съдът удължи ареста му до 30 август по време на съдебно заседание при закрити врата.

В четвъртък московски съд отново удължи ареста на репортера - този път до 30 ноември.

Русия отново удължи ареста на американския репортер Гершкович

Русия отново удължи ареста на американския репортер Гершкович

Той остава зад решетките поне до 30 ноември

Уебсайтът на Московския градски съд показа, че допълнителното тримесечно удължаване е било обжалвано от защитата на журналиста.

Гершкович, за разлика от редица други западни репортери, продължи да прави репортажи от Русия по време на офанзивата ѝ в Украйна.

Неговият арест бележи първия път, когато западен журналист е задържан по обвинения в шпионаж в Русия от съветско време насам.

Откакто започна пълномащабни военни действия срещу Украйна през миналата година, Русия направи по-трудно получаването на акредитация за журналистите от Запада.

През последните години няколко американски граждани получиха тежки присъди в Русия. Вашингтон обвинява Москва, че ги използва като разменна монета срещу освобождаването на руснаци, задържани в САЩ.

Гершкович обжалва удължаването на ареста си

Гершкович обжалва удължаването на ареста си

Американският журналист беше задържан в Русия за шпионаж