Светият синод на Гръцката православна църква единодушно гласува да изпрати протестно писмо до американския архиепископ Елпидофорос заради решението му да кръсти децата близнаци на еднополова двойка в атинското предградие "Глифада" миналата седмица, съобщи "Катимерини".

Църковните йерарси гласуваха този ход след писмено оплакване от епископа на Глифада, Антоний, за когото се твърди, че е изразил несъгласие с факта, че Елпидофорос не го е информирал в писменото си искане за провеждане на церемонията в конкретната църква, че става въпрос за еднополова двойка.

Епископите се споразумяха да изпратят протестно писмо и до Вселенската патриаршия в Истанбул, под чиято канонична юрисдикция се намира Гръцката православна църква в Америка.

Публичността около събитието, което е организирано от двама видни гръко-американци в модната индустрия на Холивуд, е друга причина то да изглежда толкова противоречиво, като един от епископите казва пред "Катимерини", че то "изпраща послание, което е напълно противоположно на учението на Гръцката православна църква".