Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че главатарят на терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”) Абу Бакр ал Багдади би приветствал излизането на Великобритания от Европейския съюз (Brexit), съобщава „Гардиън”.

„Струва си да се зададе въпросът, кой би бил щастлив, ако ние напуснем. Путин може да бъде щастлив. Подозирам, че Багдади може да бъде щастлив. Но нашите приятели от цял свят ни дават много ясно послание; те казват всичко зависи от вас, това е ваш суверенен избор, но нашите приятели в Австралия, Нова Зеландия, Америка и по целия свят и в цяла Европа казват бихме искали да останете”, подчерта Камерън.  

По думите на британския премиер, коментари на Найджъл Фарадж, който е лидер на Британската партия за независимост и който е сред водещите гласове на кампанията за излизането на Великобритания от ЕС, показвали, че губел.

Камерън увери, че втори референдум по темата за оставането или напускането на ЕС нямало да има, като резултатът от насроченото за 23 юни всенародно допитване щял да бъде окончателен.  

„Смятам, че когато хората започнат да спорят за втори референдум преди още да се е провел първият, това ясно показва, че вие губите спора. И аз смятам, че кампанията за напускането губи спора”, изтъкнал той.