В петък в Севастопол беше открита паметна плоча на моряците от големите десантни кораби "Саратов", "Новочеркаск" и "Цезар Куников" и на моряците, които са загинали във войната срещу Украйна миналата година.

"Преди една година в хода на военните действия загубихме големия десантен кораб "Саратов", както и "Новочеркаск" и "Цезар Куников". Днес е първата траурна годишнина от това събитие", заяви пред журналисти контраадмирал Феликс Менков, командир на Кримската военноморска база на Черноморския флот на Русия. Това е първото официално потвърждение на загубата за руската армия на "Саратов", съобщи руската редакция на БиБиСи.

На паметната плоча са изписани имената на 12 моряци. В церемонията участваха роднини на загиналите и военнослужещи от бригадата десантни кораби.

Руското министерство на отбраната досега не е коментирало загубата на ракетоносача "Саратов". В петък държавната агенция ТАСС написа, че "Саратов" е бил повреден на 24 март 2022 г., когато е бил поразен от украинска ракета "Точка-У" в пристанището на Бердянск и "е бил потопен на кея от екипажа, "за да предотврати взривяването на бойни патрони". "Новочеркаск" и "Цезар Куников" "са получили сериозни повреди" според информацията на държавната агенция.

Сутрешният брифинг на Конашенков - нито дума за корабите в Бердянск

Сутрешният брифинг на Конашенков - нито дума за корабите в Бердянск

Напредване с 4 км. и удар с "Калибр" по горивна база в Киевска област

На 24 март миналата година украинските военни публикуваха кадри от взрив в пристанището на окупирания Бердянск и съобщиха, че "Саратов" е бил обстрелван от тях. В петък Валерий Залужний, главнокомандващ на ВСУ, публикува видеозапис на горящия "Саратов", за да напомни за неговото унищожаване.

На 21 март и 24 март 2022 г. руският военен телевизионен канал "Звезда" съобщи, че "първият военен кораб на Русия" е влязъл в пристанището на Бердянск и е доставил бронирани машини. През юли месец флотът на Русия потвърди, че "Саратов" е бил повреден, но тогава бе съобщено, че корабът ще бъде изтеглен на буксир до Крим.