Германия, Франция и Великобритания притиснаха Иран да отстъпи от последното планирано нарушение на ядрената си споразумение от 2015 г. със световните сили, изтъквайки, че Техеран "няма надеждна гражданска употреба" за урана, предаде "Асошиейтед прес".

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи в четвъртък, че Иран я е информирал, че е започнал да монтира оборудване за производство на уран. МААЕ каза, че Техеран поддържа, че плановете му за провеждане на изследвания и разработки в областта на производството на уран са част от неговата "обявена цел да създаде подобрен вид гориво".

Иран обяви, че може да обогати уран и до 60%

Иран обяви, че може да обогати уран и до 60%

За ядрено оръжие е необходим високообогатен уран с дял на У235 от 90%

Уранът също така обаче може да се използва за ядрена бомба, а изследванията за неговото производство са специално забранени съгласно ядреното споразумение - т. нар. Съвместен цялостен план за действие - което Техеран подписа с Германия, Франция, Великобритания, Китай, Русия и САЩ през 2015 г.

След едностранното оттегляне на САЩ от споразумението през 2018 г., останалите членове работят за запазването му. Иран използва нарушения на споразумението, за да оказва натиск върху останалите подписали страни да осигурят повече стимули за Иран да компенсира осакатяващите американски санкции, въведени отново след оттеглянето на САЩ.

В съвместно изявление на германското, френското и британското външно министерство се казва, че са "дълбоко загрижени" от последното иранско съобщение.

Китай призова за сдържаност след обяването обогатяване на уран от Иран

Китай призова за сдържаност след обяването обогатяване на уран от Иран

"Всички страни да притиснат САЩ да се върнат към споразумението и да премахнат всички санкции"

"Иран няма надеждна гражданска употреба за урана", се казва в него, като се добавя: "Производството на уран има потенциално сериозни военни последици. Настоятелно призоваваме Иран да спре тази дейност и да се върне към спазването на ангажиментите си по ядреното споразумение без допълнително забавяне, ако е сериозен за запазване на споразумението."

Крайната цел на споразумението е да попречи на Иран да разработи атомна бомба, нещо, което Иран настоява, че не иска да прави.

Избраният президент на САЩ Джо Байдън, който беше вицепрезидент по време на подписването на споразумението по време на администрацията на Барак Обама, заяви, че се надява да върне САЩ в споразумението.

Иран потвърди: Възобновихме обогатяването на уран до 20% във "Фордо"

Иран потвърди: Възобновихме обогатяването на уран до 20% във "Фордо"

Процесът по инжектиране на газ в центрофугите започна преди няколко часа