Google ще ограничава публикациите на финансираните от Кремъл англоезични медии Russia Today (RT) и "Спутник" в отговор на твърденията за намеса на правителството на руския президент Владимир Путин в изборния процес в редица западни държави, съобщават световните информационни агенции.

Шефът на компанията Alphabet Ерик Шмит, чиято собственост е Google, изтъкна, че интернет гигантът трябва да се бори с разпространението на дезинформация.

RT е определяна от американските специални служби като "руска държавна пропагандна машина".

Нарочените руски медии твърдят, че този ход е форма на цензура.

Русия предупреди US медии, че ще ги обяви за чуждестранни агенти

Русия предупреди US медии, че ще ги обяви за чуждестранни агенти

В отговор на подобни действия на САЩ

Говорейки пред Форума за международна сигурност в канадския град Халифакс, Шмит коментирал: "Наясно сме с това, като работим за омаловажаването на този вид сайтове."

"Категорично не подкрепям цензурата. Категорично подкрепям класирането на сайтовете. Това е, което правим", добави шефът на Google.

Коментарите на Ерик Шмит предизвикаха гневен отговор от двете руски медии.

През октомври "Туитър" обяви, че вече няма да позволява реклами от RT и "Спутник".

"Туитър" дава показания за руската реклама

"Туитър" дава показания за руската реклама

Испанската полиция е под натиск

По-рано този месец RT бяха принудени да се регистрират като "чуждестранен агент" от Министерството на правосъдието на САЩ.

Русия многократно отрече твърденията, че се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 г. Американските специални служби обвиниха Русия, че е опитала да подпомогне Доналд Тръмп, разпространявайки фалшиви новини в ущърб на неговия опонент Хилари Клинтън.