Ако не бях правилният човек, нямаше да бъда тук. Това каза министър председателят на Великобритания Гордън Браун на пресконференция по повод политическата криза в страната.

Няма да избягам от отговорността си. Въпреки политическата буря, в която се намира страната ни, аз имам вяра и никога няма да се откажа, категоричен бе британският премиер.

Гордън Браун заяви, че никога не се е съмнявал, че икономическата криза ще бъде трудна както за Лейбъристката партия, така и за държавата.

Това е тест за всички, трябва да се взимат трудни решения.

За да се справи с икономическата и политическата криза до края на месеца Браун ще обяви план с 3 основни точки за съвземане.

Искам да изведа тази страна от кризата. Това е икономическо и етическо предизвикателство, добави Браун.

Въпреки тежката вечер, която партията и държавата преживя, аз ще се боря и ще довърша започнатата работа, категоричен бе премиерът в кратката си реч от Лондон.

Британският министър-председател Гордън Браун заяви още, че управляващата Лейбъристка партия е претърпяла „болезнено поражение" на местните избори в Обединеното кралство, които се проведоха заедно с изборите за Европарламент и поема отговорността за това.

Междувременно министърът на транспорта Джеф Хун стана петият от кабинета, който подаде оставката си.

Преди това оставка подадоха и министърът на труда и социалната реформа Джеймс Пърнъл, министърът на вътрешните работи Джаки Смит и министърът на общностите и местната власт Хейзъл Блиърс.

В писмо до няколко медии Пърнлъл призовава премиера да последва неговия пример и също да подаде оставката си „за доброто на Лейбъристката партия".

Стана ясно и че Боб Ейнсуърт ще заеме поста на министър на отбраната в обновения британски кабинет на премира Гордън Браун. Той ще замени досегашния военен министър Джон Хътън.