Гръцката полиция е поискала съдействие от българските власти при разследването на побоя и стрелбата на плажен бар в Халкидики. Това разкри държавната телевизия ЕРТ в репортаж от мястото на инцидента.

Тя описва основните участващи в проявата като мафиоти, биячи и наркодилъри.

Двама от българите, които са обвинени за нанясане на тежка телесна повреда, заявили пред разследващите, че не знаят как в служебните им коли са попаднали забранените в Гърция гумена палка и пистолет, но това не им попречило да ги използват при побоя.

"Та Неа" припомня, че въпросните двама са имали лиценз за охранители и по тази причина властите са започнали подробна проверка за фирмата, за която са работили и техните криминални регистрации в България и ЕС.

Допълнително утежняващо обстоятелство е, че за последните 5 години единият от въпросните биячи е участвал в друга, но не толкова кървава проява в нощен клуб в Солун.

За другия бияч-българин е установено, че той е участвал и подкрепял забранената крайно-дясна "Златна зора". Само по това обвинение той е заплашен от по 5-годишна присъда зад решетките.

Общо осем души са арестувани след стрелбата в бар на Халкидики
Обновена

Общо осем души са арестувани след стрелбата в бар на Халкидики

Сред задържаните са и ранените, които се намират в болница

Гръцката полиция разследва и собственика на бара за пране на пари от наркотрафик.

От месеци той е бил под наблюдение на гръцките спецслужби и данъчните по подозрението, че оттам са минавали парични потоци на виден български наркобос.

Двама са простреляните българи в Халкидики

Двама са простреляните българи в Халкидики

Болницата не съобщава публично информация за състоянието им

Този сблъсък се характеризира като много сериозен случай и затова разследването е предприето от отдела за изнудване в Солун.

Гръцките власти са в тясно сътрудничество с българските власти. 

Гръцката полиция е информирала за имената на арестуваните и на хората, участвали в сбиването, като моли българските власти за възможно най-много информация.

В рамките на провежданото разследване са наети и служители за връзка с полицията в София.

Според българските медии лидерът на групата клиенти, които са провокирали инцидента, е известен дилър на наркотици в София.

Според информацията българските съдебни власти ще издадат заповед за арест срещу него за редица криминални престъпления, освен за побоя в Халкидики.