Ратифицирането на Договора от Преспа да бъде отбелязано с празнично събитие, на което наред с Македония и Гърция да бъдат представени България и Албания, предложи алтернативният външен министър на Гърция Йоргос Катругалос.

Предложението е отправено към първия дипломат на Македония Никола Димитров, предаде Нова телевизия.

Катругалос заяви, че не се съмнява в успешното ратифициране на Договора от Преспа в гръцкия парламент, предаде агенция МИА.

"Предлагам на Никола, щом завършат нашите общи усилия за ратифициране на Договора от Преспа, след като отпразнуваме този смел ход на Никос Кодзияс и на двамата премиери, да можем да съобщим нещо конкретно в рамките на четиристранното сътрудничество. Да представим нашата работа на нивото на икономическо сътрудничество" - призова Катругалос в обръщението си при откриването на четвъртата среща на външните министри в Солун.

Румен Радев видя сближаване с Македония след историческото решение на Скопие

Румен Радев видя сближаване с Македония след историческото решение на Скопие

Важна стъпка в историческия път на Македония

На нея България беше представена от вицепремиера Екатерина Захариева.

Министърът на външните работи Димитров е предложил, а министрите са приели, че срещите трябва да бъдат предхождани от подготвителни експертни срещи.

"Никола даде много интересно предложение, което беше прието: преди министерските срещи да има подготвителни срещи на експертно ниво. Този път не се случи това. Така че, предлагам, нека се опитаме да го направим след тази среща. Например, до един месец, да се организира среща на техническо ниво, на ниво експерти, с цел допълнително да се проучат идеите, които ще бъдат обсъждани по отношение на икономиката на министерската среща." - поясни Катругалос.

Наши експерти помагат на Албания и Македония по пътя към ЕС

Наши експерти помагат на Албания и Македония по пътя към ЕС

Екатерина Захариева припомни ролята на България за започване на преговорите

Този път икономическото сътрудничество бе в центъра на разговорите между министрите от четирите държави.

"На тази среща решихме да се съсредоточим върху икономиката. Според мен този ход е абсолютно логичен, тъй като разгледахме въпросите за сигурността и полицейското сътрудничество, които са много важни за нас, защото всички страни са изправени пред предизвикателства, не само с миграцията, но и с организираната престъпност и корупцията. Ето защо мисля, че е логично да се премине към ниво, което изисква много по-зряло сътрудничество: нивото на икономиката." - обобщи министърът.