Гръцки ултрадесни биха журналиста Томас Якоби. Той работи за германската телевизионна и радио компания Deutsche Welle и френски медии. Журналистът е бил бит на митинг в Атина срещу имигрантите и бежанците.

Според телевизия "Скай" група ултра десни отишли ​​при журналиста, заснел митинга и поискали личната му карта. Когато той отказал да я предостави, те му отнели камерата и започнали да го бият, включително и да го ритат с краката. Якоби е с разбито лице. Други репортери защитиха журналиста, докато полицаите не се намесиха, за да спрат ултрадесните.

Самият Томас Якоби каза, че това е втората атака срещу него от крайните националисти в Гърция. "Миналата година беше същото на митинг по македонския въпрос", каза журналистът. "Те ме познаха, защото снимахме документален филм за крайнодясната партия "Хриси Авги " (Златна зора). Бях бит пет минути, докато "специалните сили не се появиха и нападателите избягаха. Най-шокиращото е, че когато ме нападнаха, никой не ги притесни. За втори път имах късмет, че биячите нямаха нож, месингови боксчета или желязна пръчка."

Томас Якоби заяви, че не се страхува и ще продължи дейностите си. "Мислех, че с толкова много полиция мога да си свърша работата, но сгреших. Независимо от това няма да се скрия, няма да ме сплашат. Атаката ще бъде показана във втория ми филм, който подготвяме за Хриси Авги." - подчерта репортерът.

На митинга присъстваха няколкостотин крайнодесни хора, които носеха транспаранти с лозунги срещу "нелегални имигранти", "колонизация" и "инвазия" от бежанци.

Атаката беше осъдена от Асоциацията на кореспондентите на чуждестранната преса и гръцкото правителство. "Асоциацията безусловно осъжда атаката, която колегата и член на нашия съюз Томас Якоби претърпя по време на митинг срещу имиграцията на площад "Синтагма" днес", се казва в изявлението.

Асоциацията отбелязва, че това е второто подобно нападение срещу Якоби, извършено от "представители на същите кръгове, отново с побой и кражби на журналистическите му материали".

"Ние държим отговорните органи на властта и ги призоваваме да предприемат незабавни стъпки за идентифициране на извършителите", казаха от асоциацията.

Журналистическата организация възнамерява да се срещне с представители на властите, за да предприеме мерки за гарантиране на безопасността на журналистите, кореспондентите и други лица, когато извършват работата си без ограничения. "Не трябва да допускаме съществуването на организирани групи за нападение на подобни митинги, които имат за цел да сплашат журналистите, които не харесват", се казва в изявлението.

От своя страна официалният представител на кабинета Стелиос Пецас заяви, че "правителството категорично осъжда фашистката атака срещу журналиста Томас Якоби на централния площад "Синтагма". "