Парламентът на Гърция одобри споразумението за сътрудничество между Гърция и България по проекта за междусистемната газова връзка между двете страни, информира БНР.

Споразумението с южната ни съседка за газовия интерконектор (IGB) включва двустранни ангажименти за изграждане на газопровод и за транспортиране на газ. Заложени са текстове, свързани с данъчния статут на проекта и разпределянето на печалбите.

Предлагат за ратификация споразумението за интерконектора с Гърция

Предлагат за ратификация споразумението за интерконектора с Гърция

Целта му е да стабилизира нивата на данъчно облагане за 25 години

Интерконекторът е наполовина изграден и се предвижда да бъде завършен до края на 2021 г. Той свързва гръцката газопреносна система в района на Комотини с българската в района на Стара Загора.

Споразумението за IGB беше гласувано в рамките на проектозакон, включващ и договора за учредяване на Източносредиземноморския газов форум (EMGF) - организация, обединяваща Гърция, Египет, Израел, Италия, Йордания, Кипър и Палестина.

МС одобри споразумението с ЕИБ за интерконектора Гърция-България

МС одобри споразумението с ЕИБ за интерконектора Гърция-България

Така ще се отвори допълнително трасе към Южния газов коридор

За проектозакона гласуваха депутатите от управляващата партия "Нова демокрация", основната опозиционна сила формация СИРИЗА и Движението за промяна.

Против се обявиха Гръцката комунистическа партия и партията МеРА25, оглавявана от бившия министър на финансите Янис Варуфакис.