Министърът на външните работи Никос Дендиас планира да посети украинския град Одеса в неделя.

Посещението зависи от ситуацията със сигурността там и може да бъде отменено, ако ситуацията се окаже твърде опасна, коментира телевизия "Скай".

Ако посещението се осъществи, то ще включва и хуманитарна помощ.

Руски ракети са ударили Одеса

Руски ракети са ударили Одеса

Експлозии в жилище квартал

Дендиас разговаря за посещението и необходимите мерки за сигурност в петък с украинския си колега Дмитрий Кулеба и Петер Маурер, президент на Международния комитет на Червения кръст.

Дендиас планира да се срещне с украински официални лица в града и с представители на етническата гръцка общност там. Одеса е със силно гръцко присъствие от хилядолетия.

Готви се бомбардировка на Одеса, тревожи си Зеленски

Готви се бомбардировка на Одеса, тревожи си Зеленски

Подготвя се второ широкомащабно настъпление

Дендиас планира да посети и музея на "Филики Етерия" (Дружеството на приятелите) - тайно общество, основано в Одеса през 1814 г. и изиграло решаваща роля в началото на гръцката война за независимост срещу Османската империя през 1821-1829 г. Музеят е затворен от началото на руската инвазия.

Гръцкото правителство е силно заинтересувано и от съдбата на много по-голямата етническа гръцка общност в Мариупол и от отварянето на хуманитарен коридор към източния украински град. Франция и Турция също работят в тази насока.

Дендиас: Лавров може би не знаеше за готвената руска инвазия

Дендиас: Лавров може би не знаеше за готвената руска инвазия

Нови разкрития

Припомняме, че гръцкият консул в Мариупол последен напусна обсаденият град с драматична информация за положението там. Тогава Гърция и се опита да инициира хуманитарна акция за града, но на някакъв етап се отказа, заради провал на дипломацията. Неуспешен беше и опитът на Франция в тази посока, а от вчера се очаква отговор и руските власти на предложението на Турция за евакуация по море.