Лидерът на босненската сръбска армия генерал Ратко Младич се яви за пръв път пред международния трибунал за военните престъпления в Бивша Югославия.

69-годишният бивш военен бе във видимо влошено здраве, като заяви, че не желае да му бъде четен обвинителния акт и ще се нуждае от поне 3 месеца, за да се запознае с обвиненията. Той не пожела да се признае за виновен или невинен.

Първите думи на Младич пред съда, председателстван от съдия Алфонс Ори бяха, че е тежко болен и ще му трябва повече време, за да осмисли случващото се. Генералът заяви, че назначеният му служебен адвокат Александър Алексич не е достатъчен, за да бъде гарантирана защитата му.

След като му бяха прочетени правата, съдия Ори запита обвиняемия дали се е запознал с обвинителния акт, при което Младич отговори, че са му били изпратени документите в лечебницата, но не ги е чел. Военният категорично отказа на предложението 37-те страници да бъдат прочетени в съдебната зала.

Въпреки това магистратът обобщи обвиненията, които са общо 11 на брой. Според хагския трибунал Ратко Младич и Радован Караджич в периода от октомври 1991г. до ноември 1995г. са ръководили кампания по прочистването на босненските територии от мюсюлмани и хървати.

Сред прочетените от Ори обвинения са убийства, нападения, насилствено изселване, грабежи, изнасилвания и пр. военни престъпления, извършвани от югославската и босненската сръбска армии в 23 босненски области в хода на конфликта. Според обвинението, като най-висш офицер, Младич не е имало начин да не знае за действията на военните части, а има и доказателства за издадени негови заповеди за извършване на престъпления против човечеството.

Друго от обвиненията е използването на служители на ООН за живи щитове срещу бомбардировките на НАТО.

Военният е обвинен и за обсадата на Сараево, което е определена като акт на терор спрямо цивилното население в града. Припомняме, градът, приютил зимна олимпиада, беше превърнат в руини след продължителна блокада и артилерийски обстрел, а снайперисти избиваха цивилни по улиците.

Ратко Младич посрещна повечето обвинения с безизразно лице или с видима досада, но поклати отрицателно глава, докато Алфонс Ори четеше обвинението за геноцида в Сребреница, при който хиляди мюсюлмански мъже и момчета бяха екзекутирани, а жените и децата - депортирани след превземането на анклава през 1995г.

След като обвиняемият беше запознат с предявените обвинения, съдията го попита дали на този етап иска да се признае за виновен или невинен, или ще вземе решението си в рамките на 30 дни. Според правилника на трибунала, ако Младич не вземе решение, след месец автоматично ще пледира невинен.

Генералът каза, че ще му трябват повече от 30 дни, за да се запознае заедно с адвоката си с „чудовищните думи" на обвинението и Ори насрочи следващото заседание за 4 юли.

При закриването на съдебното заседание генералът заяви пред съдия Ори, че е защитавал своята страна и народа си. Младич заяви още: „Искам да живея, за да видите, че съм свободен човек”.