Дипломатическите усилия за предотвратяване на разработването на ядрено оръжие от Иран трябва да започнат отново. За това настоя шефът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, цитиран от CNN. Той предупреди, че Техеран е натрупал достатъчно материал за няколко ядрени оръжия.

Гроси заяви пред подкомисия на Европейския парламент (ЕП) в Брюксел в сряда, че Иран все още не е създал ядрено оръжие и Западът трябва да удвои усилията си, за да го спре да го направи.

Уранът, обогатен до повече от 90%, може да бъде използван като оръжие. Иран има 70 килограма уран, обогатен до 60% чистота и 1000 килограма до 20% чистота, според данните на Гроси.

Припомняме, че ден по-рано стана ясно, че ръководителят на МААЕ се отправя към Техеран през февруари за "много необходим политически диалог". Посещението ще се осъществи, въпреки че Съвместният всеобхватен план за действие (JCPOA), ядрена сделка, подписана с Иран през 2015 г., е в много лошо състояние, каза той.

Гроси отива в Иран за ядрени разговори през февруари

Гроси отива в Иран за ядрени разговори през февруари

Това заяви той пред депутати в Европейския парламент

Планираното посещение на Гроси беше потвърдено от Мохамад Еслами, ръководител на иранската атомна агенция, който каза, че Техеран очаква посещение от шефа на МААЕ, съобщи агенция Fars в сряда.

Спадът в опитите за съживяване на сделката дойде в момент на повишено напрежение между САЩ и Иран.

Европейският съюз (ЕС) посредничи в непреките преговори между Вашингтон и Техеран, насочени към подновяване на ядрената сделка, но преговорите бяха в застой, след като иранското правителство поиска допълнителни гаранции.

След това преговорите бяха напълно прекратени от общонационални протести в Иран след смъртта на 22-годишната Махса Амини през септември.

"JCPOA не е бил на дневен ред от месеци", каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс във вторник.

Администрацията на президента Джо Байдън също така въведе санкции срещу Техеран след репресиите на правителството срещу протестиращите, които включват и екзекуции на обвиняеми.

Иран гневен на МААЕ за последната резолюция за урана

Иран гневен на МААЕ за последната резолюция за урана

Техеран видя силен натиск от страна на САЩ, Великобритания, Германия и Франция