Ръководителят на ядрения надзорен орган на ООН Рафаел Гроси каза във вторник, че планира да отиде в Иран следващия месец, за да го накара да възобнови сътрудничеството си по ядрените си дейности, съобщи АФП.

"Може да се върна в Техеран през февруари, може би, за така необходимия политически диалог или за неговото възстановяване с Иран", каза Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), пред депутати в Европейския парламент (ЕП).

Подобно пътуване ще дойде в мрачен момент за преговорите с посредничеството на ЕС, насочени към връщане на споразумение от 2015 г., сключено за ограничаване на атомните дейности на Иран в замяна на премахване на международните санкции.

Това споразумение, известно като JCPOA, умря, след като Съединените щати под ръководството на Доналд Тръмп се оттеглиха през 2018 г. и Техеран постепенно отмени своето спазване.

Гроси отбеляза "голямата, голяма задънена улица" на JCPOA и каза, че оттеглянето на Иран от него - включително изключването на 27 камери на МААЕ, наблюдаващи декларираните му ядрени обекти - означава, че МААЕ вече не наблюдава ефективно ядрената програма на Техеран.

"Бях сляп за този аспект от поне една година", каза той.

Иран има материал за повече от една атомна бомба, притеснена МААЕ

Иран има материал за повече от една атомна бомба, притеснена МААЕ

Агенцията на ООН за ядрен надзор не може да наблюдава ядрената програма на страната от близо две години

Гроси каза, че се надява да постигне известен напредък във възстановяването на иранското сътрудничество с неговата агенция по време на планираното си посещение.

Освен че не успя да обясни на МААЕ радиоактивните следи, открити на места, които не са обявени за ядрени обекти, нарастващият запас от обогатен уран в Иран е повод за безпокойство, каза той.

"Те са натрупали достатъчно ядрен материал за няколко ядрени оръжия - нито едно в този момент", каза той, като изброи 70 килограма уран, обогатен до 60 процента чистота и 1000 килограма с 20 процента.

Счита се, че прагът за производство на ядрени оръжия е близо 90 процента чистота.

Обогатяването над нивото от 3,67 процента, разрешено на Иран съгласно JCPOA за граждански цели, значително ускорява напредъка към тази точка.

Гроси обаче отбеляза, че големите запаси от обогатен уран не означават, че имат ядрено оръжие. Изграждането на атомна бомба ще изисква проектиране и тестване, каза той.

МААЕ задължи Иран спешно да съдейства на разследването за урана

МААЕ задължи Иран спешно да съдейства на разследването за урана

Управителният съвет на агенцията прие нова резолюция

Припомняме, че в началото на декември, Гроси изрази разочарование, че организацията му не е в състояние да наблюдава ядрената програма на Иран от почти две години.

Иран има достатъчно материал, за да създаде повече от една атомна бомба, подчерта той.