Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси е разочарован, че организацията му не е в състояние да наблюдава ядрената програма на Иран от почти две години, съобщава ТАСС.

Иран има достатъчно материал, за да създаде повече от една атомна бомба, подчерта той в Политехнически университет на Милано.

"Към днешна дата Иран разполага с достатъчно ядрен материал, за да създаде повече от една бомба. Това не означава, че правят бомба, но е необходима пълна прозрачност", уточни Гроси.

"МААЕ продължава да работи за контрол на използването на ядрени материали от Иран. Ние предоставяме на страната всяка възможност да изясни нашите съмнения и да предостави липсващата информация. За съжаление, от 23 февруари 2021 г. Иран не спазва своите задължения, така че от почти две години МААЕ не може да извършва проверки и да наблюдава работата по обогатяването на уран", добави той.

Иран се противи на "прекомерните" изисквания на МААЕ

Иран се противи на "прекомерните" изисквания на МААЕ

Изпълнението им било невъзможно поради санкциите, наложени на Техеран

В интервю за италианския в. "Република" шефът на МААЕ отбеляза, че "ситуацията с Иран в момента е сложна". "Планирахме посещение за края на ноември, за да инспектираме три съоръжения, но Иран спря мисията. Ситуацията е в застой, като Иран обяви, че е утроил производството на обогатен уран", отбеляза Гроси.

През 2015 г. петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия подписаха Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) с Иран, за да се справят с кризата около ядрената му програма. През 2018 г. обаче тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп реши да напусне споразумението и Вашингтон наложи най-широките си санкции срещу Техеран.

Иран кани МААЕ на посещение по разследването за урана

Иран кани МААЕ на посещение по разследването за урана

Агенцията иска Техеран да обясни произхода на урановите частици, открити в три обекта в страната

Настоящият лидер на САЩ Джо Байдън многократно е заявявал подкрепата си за връщане на страната му към ядреното споразумение. От април Русия, Великобритания, Германия, Китай, САЩ и Франция водят преговори с Иран във Виена за съживяване на ядрената сделка в оригиналната ѝ форма.

През ноември Иран заяви, че ще преразгледа споразуменията си с МААЕ в светлината на приемането на резолюция, призоваваща Техеран незабавно да обясни произхода на ядрения материал, открит по-рано в няколко ядрени обекта в страната, и да предостави достъп до тях.

Документът е изготвен от САЩ и три европейски държави - Обединеното кралство, Франция и Германия. Иран обаче го възприе като инструмент за оказване на политически натиск върху ислямската република. Впоследствие страната започна да обогатява уран до 60%.

Иран иска да изглади отношенията с МААЕ

Иран иска да изглади отношенията с МААЕ

Техеран ще изпрати своя делегация за разговори във Виена