Парламентът на Грузия се отказа в петък от плановете за законопроект за "чуждестранните агенти", който предизвика голяма вътрешна политическа криза и заплаши да провали стремежа на кавказката нация за по-тесни връзки с Европа, предава Ройтерс.

Депутатите гласуваха против закона на второ четене в петък, след като управляващата партия "Грузинска мечта" оттегли подкрепата си за законопроекта, според уебсайта на грузинския парламент.

Десетки хиляди грузинци излязоха по улиците в столицата Тбилиси за три поредни нощи на протест срещу инициативата, заявявайки, че правителството се опитва да поведе страната във все по-авторитарна посока.

Законопроектът щеше да изисква неправителствените организации, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират в Министерството на правосъдието на страната като чуждестранен агент.

Противниците му казаха, че това напомня на руски закон от 2012 г., който Кремъл е използвал широко за репресии срещу гражданското общество и независимите медии. Плановете, прокарвани от управляващата партия "Грузинска мечта", задълбочиха вътрешните критики към правителството като твърде близко до Москва, противопоставящо се на грузинското обществено мнение, което е яростно антируско.

Оттеглянето на законопроекта е удар за Путин, който отдавна гледа на бившата съветска република Грузия, както част от сферата на влияние на Русия.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили, която беше в САЩ за официално посещение, когато протестите за първи път избухнаха във вторник, нарече проекта на закон "нещо, продиктувано от Москва" във видео обръщение.

"Виждаме, че приетият проект на закон е причинил различия в обществото", се казва в изявлението от четвъртък, в което партията "Грузинска мечта" обяви, че ще се откаже от предложения закон "безусловно".

Но партията, заедно със своите управляващи коалиционни партньори, добави, че "машина на лъжите е в състояние да представи законопроекта в отрицателна светлина и да подведе определена част от обществеността".

Изявлението продължава: "Тъй като емоционалният фон отшумява, ще обясним по-добре на обществеността за какво е бил законопроектът и защо е важно да се гарантира прозрачността на чуждото влияние у нас. За да направим това, ще започнем срещи с населението и ще уведомим широката общественост за истината за всеки детайл от въпроса. "

В публикация в "Туитър" делегацията на ЕС в Грузия приветства съобщението, като добави: "Насърчаваме всички политически лидери в Грузия да възобновят проевропейските реформи, по приобщаващ и конструктивен начин и в съответствие с 12-те приоритета за Грузия за постигане на статут на кандидат-член."

Грузия кандидатства за членство в ЕС миналия март, но не получи статут на кандидат и ще трябва първо да приложи някои реформи - включително засилване на независимостта на своята съдебна система.

Грузия обясни защо не доставя оръжия за Украйна

Грузия обясни защо не доставя оръжия за Украйна

Тбилиси не иска да бъде въвлечен във войната