Разговорите за референдум в отцепилата се грузинска област Южна Осетия за присъединяване към Русия са неприемливи. Това заяви грузинският външен министър Давид Залкалиани, цитиран от "Ройтерс" и ТАСС.

Изказването му идва, след като вчера президентът на отцепилата се от Грузия територия Анатолий Бибилов заяви, че страната ще предприеме правни стъпки за официално присъединяване в близко бъдеще към Русия, която я призна за независима, предостави й сериозна финансова помощ, предложи на хората си руски паспорти и разположи там войски.

Бибилов подчерта, че страната е пропуснала шанса си да стане част от Русия през 2014 г., но той няма да позволи това да се случи отново.

Преди това контролираните от Русия Донецка и Луганска народни републики също обявиха, че в някакъв момент в бъдеще ще обмислят започването на официална процедура за присъединяване към Руската федерация.

"Кремъл разглежда идеята за референдум в Южна Осетия за присъединяване към Русия като израз на мнението на народа и се отнася към нея с уважение. Но Москва не е предприела никакви действия по този въпрос". Това заяви от своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Южна Осетия иска да се присъедини към Русия

Южна Осетия иска да се присъедини към Русия

Бибилов: Единството с Русия е нашата стратегическа цел