Подкрепената от Русия самопровъзгласила се Донецка народна република в Източна Украйна може да обмисли присъединяване към Русия, след като установи контрол върху цялата Донецка област на Украйна, съобщи лидерът на сепаратистите Денис Пушилин, предава "Ройтерс"

"Що се отнася до присъединяването към Руската федерация, що се отнася до желанието и стремежа, те са ясно проследими от 2014 г. - желанието да бъдем в Русия", каза Пушилин, цитиран от местната Донецка информационна агенция.

"Но сега основната задача е да достигнем до конституционните граници на републиката. Тогава ще решим това", каза той.

Коментарите идват два дни след като лидерът на другия подкрепян от Русия източноукраински бунтовнически регион Луганск заяви, че може да проведе референдум за присъединяване към Русия.

Киев предупреди, че всяко подобно гласуване няма да има правно основание и ще предизвика по-силен международен отговор.

Припомняме, че вчера в Истанбул се състояха преговори между руската и украинската делегация "лице в лице", на които беше постигнат пробив, като Украйна заяви, че готова да обяви неутралитет, придружен с международни гаранции, а Русия няма да се противопоставя на влизането й в ЕС.

Непосредствено след края на преговорите високопоставени украински и западни военни представители изразиха съмнения относно обявеното от Русия намаляване на военната активност в Северна Украйна.

След свалянето от власт на президента Виктор Янукович, в Източна Украйна - в Донецка и Луганска област възникна сепаратистко движение, което се обяви в защита на правата на живеещото там предимно рускоезично население, бяха проведени референдуми, които не бяха признати нито от властите в Украйна, нито от международната общност.

Обявилите самостоятелност през 2014 г. два административни района в Донбас, още през 2015 г. обявиха желанието си да се присъединят към Русия. На проведения в края на 2014 година референдум представители на временните правителства съобщиха, че с огромно мнозинство гласувалите са подкрепили обявяването на самостоятелност.

На 21 февруари тази година руският президент призна официално тяхната независимост, а на следващия ден реши да изпрати войски там в отговор на искане от Донецк и Луганск за помощ. На 24 февруари Русия нахлу в Украйна, като от двата сепаратистки района започна военна кампания за завоюване на останалите под контрола на Украйна части от Донецка и Луганска област.

Луганск и Донецк обявиха всеобща мобилизация

Луганск и Донецк обявиха всеобща мобилизация

Седем области в Русия били готови да приемат граждани на Донецк