Високопоставени украински и западни военни представители изразиха съмнения относно обявеното от Русия намаляване на военната активност в Северна Украйна.

Изтеглянето на частите на руските въоръжени сили от територията на Киевска и Черниговска област продължава, се казва в доклад на Генералния щаб на украинските въоръжени сили от 29 март. Предполага се, че маневрите са всъщност изтегляне в източна посока.

"В същото време така нареченото "изтегляне на войските" вероятно е ротация на отделни части и води до подвеждане на военното ръководство на украинските въоръжени сили и създаване на погрешно впечатление за отказ от замисъла на окупаторите да обкръжат град Киев", се казва в изявление на ВСУ, цитирано от "Укринформ".

Зеленски: Оптимистичните думи не заглушават взривовете на руските снаряди

Зеленски: Оптимистичните думи не заглушават взривовете на руските снаряди

Никой да не се подвежда по изявленията на Москва, призовава президентът на Украйна

Украйна съобщава, че тази нощ са нанесени въздушни и ракетни удари в близост до градовете Кремена и Мариупол.

Американският политолог Терел Джърмейн Стар, който живее в Украйна, съобщи вчера късно вечерта за взривове в Киев. Съобщението се появява в Twitter. По-рано в Киевска област беше обявена въздушна тревога, съобщи BBC .

В село Красний Октомври близо до украинската граница също е имало експлозии, без жертви и засега с неустановени щети. Това съобщи губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков в канала си в Telegram. Той добави, че според последната версия експлозиите са спрели, а причините за тях все още не са известни.

Местни потребители на социални мрежи твърдят, че експлозията е станала в склад за боеприпаси.

Източник на агенция ТАСС от службите за спешна помощ съобщи, че "снаряд се е взривил на територията на временен военен лагер".

Лондон съди Путин по делата, а не по думите - иска пълно изтегляне от Украйна

Лондон съди Путин по делата, а не по думите - иска пълно изтегляне от Украйна

За преценяване на възможните стъпки към евентуални мирно споразумение

Министерството на отбраната на САЩ също беше изключително скептично. Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че засега само "малък брой" руски войници изглежда се отдалечават от Киев. Но това не е "изтегляне", а "преместване" на войски. Руските войски са се "провалили" в опита си да превземат Киев и са заели отбранителни позиции пред контраатаките на украинците. Русия може да продължи да обстрелва Киев с ракети от разстояние, предупреди Кърби и подчерта, че заплахата за Киев не е отминала.

Кърби предупреждава, че всички трябва да са подготвени за голяма офанзива в други части на Украйна. Това не означава и че заплахата за Киев е отминала.

Англия готова да е гарант за сигурността на Украйна

Англия готова да е гарант за сигурността на Украйна

Борисов Джонсън: Има опасност Путин да се опита да "забие нож в раната"

Същото потвърждава и Министерство на отбраната на Обединеното кралство, което смята, че сега Русия може да се опита подход откъм изток към столицата на Украйна. Също така съществува голяма вероятност Русия да пренасочи сили и средства от север на изток - към Донецкия и Луганския участък на фронта.

Байдън: Чакаме да видим следващите действия на Русия в Украйна

Байдън: Чакаме да видим следващите действия на Русия в Украйна

Вашингтон и неговите съюзници продължават със санкциите и помощта за Украйна