Европейските държави, които подписаха ядреното споразумение с Иран през 2015 г., сега може да се оттеглят от него, за да запазят санкциите срещу Техеран. И всичко това, защото иранците активно доставят на Русия безпилотни самолети камикадзе, а вероятно и ракети. За това пише британското издание The Guardian.

Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение още през 2018 г., но Германия, Франция и Обединеното кралство останаха лоялни към сделката, въпреки че Иран отговори на оттеглянето на САЩ, като наруши договорените ограничения за производството на обогатен уран.

Според източници от дипломатическите среди решението на европейските сили да се оттеглят от споразумението се обяснява с факта, че Иран продава на Русия безпилотни самолети за удари по Украйна и може би се готви да прехвърли на Москва балистични ракети.

В ядреното споразумение се предвижда старите европейски санкции срещу Иран да бъдат отменени на 18 октомври тази година. Сега обаче санкциите вероятно ще останат в сила за неопределено време.

През 2015 г. беше подписана така наречената "ядрена сделка" между Иран, от една страна, и САЩ, Франция, Германия, Обединеното кралство, Китай и Русия, от друга. В същността си то предвиждаше Иран да се откаже от по-нататъшните си опити за създаване на ядрени оръжия в замяна на постепенното премахване на западните санкции.

Иран не изключва постигането на нова ядрена сделка със Запада

Иран не изключва постигането на нова ядрена сделка със Запада

Аятолах Али Хаменей настоява ядрената инфраструктура на страната остане непокътната

През 2018 г. по инициатива на тогавашния президент Доналд Тръмп САЩ се оттеглиха от споразумението и подновиха санкциите срещу Иран. В отговор на това Иран възобнови производството на обогатен уран, необходим за производството на оръжия.