Експлозиите в две руски авиобази край Рязан и Енгелс са последният пример за тактическата изобретателност и способността на Киев да изненадва, пише британският вестник Guardian.

Изглежда Украйна е намерила начин да атакува стратегически руски бомбардировачи Ту-95 и Ту-22М в летищата им на базиране. От октомври Кремъл използва тези стратегически бомбардировачи, за да унищожава постепенно енергийната инфраструктура на Украйна, оставяйки милиони хора без топлина и електричество през идващата зима.

Има предположения, че Киев е разработил атакуващ дрон с обсег от 1000 км. В края на миналия месец украински войник каза, че тези оръжия вече са били използвани срещу руските военни. Ако това е вярно, това означава, че по-голямата част от европейската част на Русия вече е в обсега на украинската армия. Това означава, че предимството, на което Москва се радваше досега -безопасно изстрелване на крилати ракети от дълбините на Русия, е застрашено.

На 29 октомври Украйна изненада Москва, когато рано сутринта нанесе въздушни и морски удари срещу военноморската база на Черноморския флот в Севастопол. Няколко руски фрегати бяха изведени от строя, включително флагманът "Адмирал Макаров".

Военни анализатори твърдят, че Украйна е разработила оригинален и смъртоносен морски дрон. Неговите компоненти включват модифициран джет и камера с дистанционно управление с директна обратна връзка с команден и контролен център плюс експлозиви, прикрепени отпред. Изглежда, че дроновете са изиграли роля и в друга успешна украинска атака през август срещу военновъздушната база Саки в Крим, при която бяха унищожени девет руски военни самолета.

Киев не винаги казва на съюзниците си на Запад за планове за рисковани военни операции, които без съмнение включват атаки дълбоко в руска територия. Западни служители смятат, че украинците умишлено не правят това, тъй като Западът може да се опита да разубеди Киев и да го възпре.

Вместо това правителството на Володимир Зеленски използва собствена технология за провеждане на специални операции. Сред тях са експлозията на Кримския мост през октомври и унищожаването през април на крайцера "Москва", за който Киев твърди, че е бил атакуван от украински ракети "Нептун" (Русия не признава това). И двете бяха унизителен удар за руската армия. Могат да се очакват още изненади, прогнозира Guardian.

ISW: Украйна показа, че може да удари руски стратегически ВВС бази

ISW: Украйна показа, че може да удари руски стратегически ВВС бази

Кремъл продължава да удря по енергетиката на Украйна