Ако правителствата навсякъде не преоценят своите енергийни политики, светът ще бъде необитаем. За това предупреди в изявлението си генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Коментарите му отразяват настояването, че всички страни трябва да намалят значително използването на изкопаеми горива, да разширят достъпа до електроенергия, да подобрят енергийната ефективност и да увеличат използването на алтернативни горива, като водород.

Ако не се предприемат действия скоро, някои големи градове ще бъдат под вода, каза Гутериш във видеоизявление, в което също така прогнозира "безпрецедентни горещи вълни, ужасяващи бури, широко разпространен недостиг на вода и изчезване на милион видове растения и животни".

МАЕ: Метановите емисии са по-високи отколкото се твърди

МАЕ: Метановите емисии са по-високи отколкото се твърди

Емисиите са с около 70% повече отколкото в данните, предоставени от правителствата по света

"Това не е измислица или преувеличение. Това, което науката ни казва, ще бъде резултат от нашите настоящи енергийни политики. Ние сме на път към глобално затопляне с повече от два пъти границата от 1,5 градуса, която беше договорена в Париж през 2015 г.

Докладът на IPCC (Междуправителствената експертна група по климатичните промени) - написан от стотици водещи учени и съгласен от 195 държави - отбелязва, че емисиите на парникови газове, генерирани от човешката дейност, са се увеличили от 2010 г. "във всички основни сектори в световен мащаб".

В статия, написана за Washington Post, Гутериш описа последния доклад на IPCC като "набор от нарушени обещания за климата", който разкрива "пропаст между обещанията за климата и реалността".

Той написа, че правителствата и корпорациите с високи емисии не просто си затварят очите, "те добавят гориво към пламъците, като продължават да инвестират в индустрии, задушаващи климата. Учените предупреждават, че вече сме опасно близо до повратни точки, които могат да доведат до до каскадни и необратими климатични ефекти."

Шефът на ООН: обещанията за климата "дрънчат на кухо", ако не се сложи край на изкопаемите горива

Шефът на ООН: обещанията за климата "дрънчат на кухо", ако не се сложи край на изкопаемите горива

"Обявленията тук в Глазгоу са обнадеждаващи, но далеч не са достатъчни"

Нарастващият дял на емисиите може да се дължи на градовете, продължават авторите на доклада, добавяйки също толкова тревожно, че намаленията на емисиите, постигнати през последното десетилетие или нещо повече, "са били по-малко от увеличенията на емисиите от нарастващите нива на глобална активност в индустрията, енергийни доставки, транспорт, селско стопанство и сгради".

Отбелязвайки по-положителна нотка - и настоявайки, че все още е възможно да се намалят наполовина емисиите до 2030 г. - IPCC призова правителствата да засилят действията си за ограничаване на емисиите.

Органът на ООН също приветства значителното намаляване на разходите за възобновяеми енергийни източници от 2010 г. насам, с цели 85 процента за слънчевата и вятърната енергия и батериите.

66 страни обещават нулеви емисии на CO2 до 2050-а

66 страни обещават нулеви емисии на CO2 до 2050-а

Жизненоважна цел за предотвратяване на катастрофални климатични промени