Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза в понеделник, че Организацията на обединените нации е предложила да наблюдава всяко прекратяване на огъня в Газа и е поискала край на най-тежките разрушения, които е виждал през повече от седемгодишния си мандат.

 "Нивото на страданието, на което сме свидетели в Газа, е безпрецедентно в моя мандат като генерален секретар на ООН. Никога не съм виждал толкова смърт и разрушения, каквото виждаме в Газа през последните няколко месеца.", каза той

Гутериш каза в интервю за "Асошиейтед прес", че е "нереалистично" да се мисли, че ООН може да играе роля в бъдещето на Газа, било чрез администриране на територията, било чрез предоставяне на мироопазващи сили, тъй като Израел едва ли ще приеме ролята на ООН.

Гутериш: Нито Близкият изток, нито светът могат да си позволят повече война

Гутериш: Нито Близкият изток, нито светът могат да си позволят повече война

След атаката на Иран срещу Израел

Но той каза, че "ООН ще бъде на разположение, за да подкрепи всяко прекратяване на огъня". Организацията на обединените нации има мисия за военен мониторинг в Близкия изток, известна като UNTSO, от 1948 г. и "от наша страна това беше една от хипотезите, които поставихме на масата", каза той.

"Разбира се, ние ще бъдем готови да направим всичко, което международната общност поиска от нас, каза Гутериш. Въпросът е дали страните ще го приемат и по-специално дали Израел ще го приеме.

Гутериш за войната в Ливан: Светът не може да позволи втора Газа

Гутериш за войната в Ливан: Светът не може да позволи втора Газа

По думите му, мироопазващите сили на ООН работят за успокояване на ситуацията

Военното нападение на Израел срещу Газа, предизвикано от атаките на "Хамас" в Южен Израел на 7 октомври, продължава 11 месеца, като последните преговори за прекратяване на огъня не успяха да постигнат пробив, а насилието на Западния бряг достигна нови върхове.

Войната е убила над 40 900 палестинци, според Министерството на здравеопазването на Газа. Министерството, част от правителството на "Хамас" в Газа, обаче не прави разлика между бойци и цивилни в преброяването си, въпреки че казва, че около половината от загиналите са жени и деца. Израел твърди, че сред убитите са и най-малко 17 000 екстремисти.

Войната причини огромни разрушения и разсели около 90% от населението на Газа от 2,3 милиона души, често многократно.

Израел задържа конвой на ООН в Газа

Израел задържа конвой на ООН в Газа

Тъй като получили информация за укриващи се издирвани палестинци