Гватемала препотвърди отношенията си с Тайван, съобщава "Ройтерс".

Това се случи дни, след като нейният външен министър заяви, че правителството иска да установи официални търговски връзки с Китай, като същевременно запази отношения с острова, който Пекин счита за своя територия.

Министерството на външните работи посочи, че Гватемала все още признава Тайван като независима страна. Изявлението дойде часове, след като опозиционната партия "Тодос" пожела да външният министър Карлос Рамиро Мартинес да се яви в Конгреса, за да изясни плановете на правителството по отношение на Китай.

"Ще продължим да работим с Тайван на досегашните нива. Президентът обаче посочи, че не можем да пренебрегнем тежестта и силата на Китай", отбеляза Мартинес в понеделник.

Пореден съюзник на Тайван протяга ръка към Китай

Пореден съюзник на Тайван протяга ръка към Китай

Гватемала иска да развие официални търговски отношения с Пекин

Той поясни, че Гватемала се интересува от развиване на търговски отношения с Китай, което може да доведе до създаването на служба за търговски интереси.

През последните години Китай увеличи икономическото си влияние в Латинска Америка, където страните исторически поддържат по-тесни връзки със Съединените щати. Редица страни от Централна Америка - като Хондурас и Панама, смениха лоялността си от Тайван към Китай.

Междувременно Тайпе даде знак, че не желае да се конкурира с по-богатия Китай в т.нар. "дипломация на чековата книжка".

Съединените щати са най-важният международен поддръжник на Тайван, въпреки липсата на официални дипломатически връзки помежду им, и основен доставчик на оръжия за Тайпе.

Тайван загуби ключов дипломатически съюзник след изборите

Тайван загуби ключов дипломатически съюзник след изборите

Науру прекъсва отношенията си с Тайпе, за да се сближи с Китай