Ислямската въоръжена групировка "Хамас" е готова да се съгласи на примирие от пет или повече години с Израел. Тя ще се разоръжи и ще се преобразува в политическа партия, ако независима палестинска държава се създаде по границите отпреди 1967 г. Това заяви висш политически служител на "Хамас" в интервю за "Асошиейтед прес".

Коментарите на Халил ал-Хая в интервю за АП в сряда дойдоха на фона на застой в преговорите за прекратяване на огъня. Предложението, че "Хамас" ще се разоръжи, е значителна отстъпка от страна на войнстващата група, официално ангажирана с унищожаването на Израел.

Но е малко вероятно Израел, който се зарече да смаже "Хамас" след трансграничната атака на 7 октомври, да обмисли подобен сценарий. Сегашното израелско ръководство е твърдо против създаването на палестинска държава върху земите, завзети от Израел по време на Близкоизточната война през 1967 г.

Говорейки пред АП в Истанбул, Ал-Хая заяви, че "Хамас" иска да се присъедини към Организацията за освобождение на Палестина, оглавявана от съперничещата фракция "Фатах", за да формира единно правителство за Газа и Западния бряг. Той каза, че "Хамас" ще приеме "напълно суверенна палестинска държава на Западния бряг и Ивицата Газа и връщане на палестинските бежанци в съответствие с международните резолюции" по границите на Израел отпреди 1967 г.

Ако това се случи, казва той, военното крило на групировката ще се разпусне.

"Целият опит на хората, които са се борили срещу окупаторите, когато са станали независими и са получили правата и държавата си, какво са направили тези сили? Те се превърнаха в политически партии и техните отбранителни бойни сили се превърнаха в национална армия", каза той.

През годините "Хамас" смекчава публичната си позиция по отношение на възможността за съществуване на палестинска държава заедно с Израел, но неговата политическа програма все още официално "отхвърля всякаква алтернатива на пълното освобождение на Палестина, от реката до морето" - има се предвид района, достигащ от река Йордан до Средиземно море, който включва земи, които сега съставляват Израел.

Ал-Хая не каза дали очевидното му възприемане на решение за две държави би означавало край на палестинския конфликт с Израел или междинна стъпка към заявената цел на групата да унищожи Израел.

Палестинската администрация се надява да създаде независима държава в Западния бряг, Източен Йерусалим и Газа - области, превзети от Израел по време на Близкоизточната война през 1967 г. Докато международната общност в голямо мнозинство подкрепя такова решение за две държави, твърдолинейното правителство на израелския премиер Бенямин Нетаняху го отхвърля.

Нетаняху изключва създаването на палестинска държава

Нетаняху изключва създаването на палестинска държава

Обеща да продължи с офанзивата в Газа до пълна победа

Сега Израел се готви за офанзива в южния град Рафах, където са избягали над 1 милион палестинци.

Израел твърди, че е разформировал повечето от първоначалните батальони на "Хамас" от началото на войната, но че останалите четири се укриват в Рафах. Израел твърди и че офанзивата в Рафах е необходима, за да се постигне победа над "Хамас".

Ал-Хая казва, че подобна офанзива няма да успее да унищожи "Хамас". Той казва, че контактите между политическото ръководство отвън и военното ръководство в Газа са "непрекъснати" от войната и "контактите, решенията и указанията се правят след консултации" между двете групи.

Израелските сили "не са унищожили повече от 20% от способностите на "Хамас", нито човешки, нито на бойното поле", увери той. "Ако не могат да довършат "Хамас", какво е решението? Решението е да се стигне до консенсус."

СС на ООН не призна палестинската държавност

СС на ООН не призна палестинската държавност

САЩ наложиха вето с мотива, че палестинска държава трябва да бъде създадена чрез преки преговори с Израел

През ноември едноседмичното прекратяване на огъня доведе до освобождаването на повече от 100 заложници в замяна на хиляди палестински затворници, държани в Израел. Но преговорите за по-дългосрочно примирие и освобождаване на останалите заложници в момента са в застой, като всяка страна обвинява другата в непримиримост. Ключовият събеседник Катар каза през последните дни, че предприема "преоценка" на ролята си на посредник.

Ал-Хая също косвено заплаши, че "Хамас" ще атакува израелски или други сили, които може да са разположени около плаващ кей, който САЩ се опитват да изградят по крайбрежието на Газа, за да доставят помощ по море.

"Ние категорично отхвърляме всяко непалестинско присъствие в Газа, независимо дали по море или на сушата, и ще се справим с всяка военна сила, присъстваща на тези места, израелска или друга... като окупационна сила", каза той.

Ал-Хая каза, че "Хамас" не съжалява за атаките от 7 октомври, въпреки разрушенията, които те нанесоха на Газа и нейния народ. Той отрече бойците на "Хамас" да са атакували цивилни по време на атаките - въпреки огромните доказателства за противното - и каза, че операцията е успяла в целта си да привлече вниманието на света към палестинския въпрос.

И, казва той, опитите на Израел да изкорени "Хамас" в крайна сметка няма да успеят да предотвратят бъдещи палестински въоръжени бунтове.

Галант: Израел унищожи командването на Хизбула в Южен Ливан

Галант: Израел унищожи командването на Хизбула в Южен Ливан

Половината от командирите на "Хизбула" в Южен Ливан са елиминирани, а другата половина се крият и изоставят Южен Ливан