Преговорите за прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на заложници са в "деликатна фаза". Това заяви катарският министър-председател и министър на външните работи шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, цитиран от Ройтерс.

Опитваме се, доколкото е възможно, да се справим с този препъникамък, подчерта той, без да даде подробности около преговорите.

Премиерът на Катар осъди политиката на "колективно наказание", която все още се следва от Израел във войната му срещу управляващата в анклава палестинска ислямистка групировка Хамас и последната ескалация в окупирания от Израел Западен бряг.

Дискусиите за прекратяване на огъня, с посредничеството на Катар и Египет, продължават, докато хуманитарна криза опустошава Газа. Анклавът изпитва остър недостиг на храна, лекарства и болнични грижи.

На 7 октомври Хамас нападна Южен Израел, убивайки 1200 души. Бяха взети и над 250 заложници. Израел отмъсти, като започна в Газа въздушна и наземна офанзива. Жертвите на конфликта са над 34 000, повечето от които цивилни.

"Хамас" иска примирие, за да открие заложниците в Газа

"Хамас" иска примирие, за да открие заложниците в Газа

От неделя в Кайро се водят преговори за прекратяване на огъня, но досега няма пробив