Хамас е приел американско предложение за започване на преговори за освобождаване на израелски заложници, включително войници и мъже, което трябва да стане 16 дни след първата фаза на споразумение, целящо прекратяване на войната в Газа, съобщи висш източник от Хамас, цитирани от Ройтерс.

Ислямистката групировка се отказала от изискването Израел първо да се ангажира с постоянно примирие, преди да подпише споразумението, и би позволила преговорите да продължат в първата шестседмична фаза, каза източникът, който е пожелал анонимност.

Палестински официален представител, близък до международно посредническите мирни усилия, заяви, че предложението може да доведе до рамково споразумение, ако бъде прието от Израел, и да сложи край на деветмесечната война между Израел и Хамас в Газа.

Конфликтът отне живота на над 38,000 палестинци, според здравните служби в Газа. Войната избухна, след като Хамас нападна южни израелски градове на 7 октомври, убивайки 1,200 души и вземайки около 250 заложници.

Източникът от Хамас каза, че предложението гарантира, че посредниците ще осигурят временно примирие, доставката на помощ и изтеглянето на израелските войски, докато продължават непреките преговори за изпълнението на втората фаза на споразумението.

Хамас отхвърля всякакви планове за навлизане на чужди сили в Газа

Хамас отхвърля всякакви планове за навлизане на чужди сили в Газа

Отделно КНС - група съюзена с "Хамас" - заяви че ще гледа на всеки подобен опит като акт на агресия

Припомнмяе, че Израел получи отговора на Хамас на предложение, от края на май от Байдън, което включва освобождаването на около 120 заложници, задържани от "Хамас", както и прекратяване на огъня в палестинския анклав.

Планът е разделен на три фази, като първите две включват постепенно освобождаване на израелски заложници и изтегляне на израелските сили, а третата фаза включва възстановяване на разрушената от войната територия и връщане на останките на починали заложници.

Палестински служител е казал пред "Ройтерс", че "Хамас" е показала гъвкавост по отношение на някои клаузи, които биха позволили постигането на рамково споразумение, ако Израел одобри.

Израел и "Хамас" пред примирие, но с условия

Израел и "Хамас" пред примирие, но с условия

Израелският премиер Бенямин Нетаняху трябва първо да даде зелена светлина за влизане в следващата фаза на преговорите