Въоръжените крила на "Хамас" и "Ислямски джихад" поеха отговорност в понеделник за бомбен взрив близо до синагога в Тел Авив, който израелската полиция и разузнавателната агенция Шин Бет определиха като терористична атака, съобщи Der Standard.

Това се случи след като израелската полиция вече съобщи, че разследва терористично нападение, станало в неделя вечерта.

В изявлението си групировките добавиха, че техните "мъченически операции" в Израел ще се върнат на преден план, докато "продължат кланетата и политиката на убийства на окупацията" - намек за офанзивата на Израел в Газа и убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания на 31 юли в Техеран.

Експлозията в неделя в Тел Авив дойде около час след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Тел Авив, за да настоява за прекратяване на огъня в Газа, което да сложи край на 10-месечната война между Израел и "Хамас".

"Вече може да се потвърди, че става въпрос за терористична атака, при която е детонирано мощно взривно устройство", се казва в съвместно изявление на полицията и службата за вътрешно разузнаване Шин Бет. След това силите за сигурност в по-голямата част на Тел Авив бяха поставени в повишена готовност.

HRW: Израелската атака срещу Ходейда е военно престъпление

HRW: Израелската атака срещу Ходейда е военно престъпление

Въздушните удари са били безразборно и непропорционално нападение срещу цивилни,