Радикалното палестинско движение "Хамас", което контролира Ивицата Газа, обяви прекратяване на обстрела на израелската столица Тел Авив за два часа от 22:00 в събота до 00:00 неделя местно време. Това съобщи палестинската радиостанция Donya Al Watan.

"В съответствие със заповедта на ръководителя на Генералния щаб Абу Халед Мохамед ал-Дейф, комендантският час в Тел Авив и околностите му се отменя за два часа - от 22:00 до 00:00", цитира радиостанцията говорител за движението Abu Obeida.

Нетаняху към Байдън: Израел прави всичко възможно, за да избегне цивилни жертви

Нетаняху към Байдън: Израел прави всичко възможно, за да избегне цивилни жертви

Това беше втори разговор между двамата от началото на боевете

От 10 май продължават взаимни ракетни атаки между палестински радикални групи в ивицата Газа и израелската армия.

Според последните данни най-малко 10 души са били убити от израелска страна и 146 от палестинска страна.

Американският президент Джо Байдън коментира събитията в разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас.

Съветът за сигурност на ООН ще заседава в неделя, за да обсъди насилието между Израел и Палестина. Това се случва, след като Съединените щати, съюзник на Израел, възразиха срещу среща, проведена в петък, както беше предложено първоначално.

Мюсюлманските държави се събират "да обсъдят израелската агресия".

Саудитска Арабия призова външните министри на най-големия орган на мюсюлманските държави в света да проведат среща в неделя. Събранието ще обсъди израелските актове на насилие срещу палестинци и използването на сила от израелската полиция срещу протестиращи в джамията Ал-Акса в Йерусалим.

Кралството ще бъде домакин на виртуалната среща на върха, на която ще се съберат министри от 57-членната Организация за ислямско сътрудничество (ОИС), "за да обсъдят израелската агресия на палестинската територия", особено актовете на насилие в близост до джамията Ал-Акса, съобщи органът в събота.

Абас и Байдън обсъдиха последните събития в Израел

Абас и Байдън обсъдиха последните събития в Израел

Това е първият разговор между двамата лидери от встъпването на Байдън в длъжност през януари