Страните, които са нормализирали отношенията си с Израел, трябва да изпитват срам пред новата обострена арабско-израелска конфронтация. Такова изявление, както съобщи информационната агенция Algeria Press Service (АPS), е направил представителят на палестинската радикална ислямистка групировка "Хамас" в Алжир Мохамед Осман Абу ал Бараа.

"Страните, които нормализираха отношенията си с Израел, трябва да изпитват срам в ситуация, когато ционистките окупатори извършват престъпления срещу палестинското цивилно население", настоя той.

Израелско-палестинският конфликт: 213 убити палестинци, 10 загинали в Израел

Израелско-палестинският конфликт: 213 убити палестинци, 10 загинали в Израел

Двама убити и 10 ранени в Израел при последния ракетен залп от Газа

"Това е предателство, което завърши с подписването на така наречените Авраамови споразумения. И това предателство е цената, платена за оставане на власт", подчерта Ал Бараа, коментирайки ситуацията около рязкото изостряне на ситуацията в зоната на израелско-палестинския конфликт.

"Страните, които са нормализирали отношенията си с Израел, днес мълчат пред лицето на варварските престъпления на ционистката окупация. Тази нормализация шокира всеки свободолюбив човек, особено когато палачът и жертвата са поставени на едно ниво", настоя емисарят на "Хамас".

По думите му "безумие е да се твърди, че нормализирането на отношенията с престъпното образувание (Израел) ще помогне за възстановяване на сигурността и стабилността в Палестина".

ЕС заклейми тероризма на "Хамас" срещу Израел

ЕС заклейми тероризма на "Хамас" срещу Израел

Отговарът на Израел обаче трябва да е съразмерен и съобразно международното право

Според Ал Бараа продължаващите сблъсъци с Израел са сплотили палестинския народ около идеята за съпротива за създаване на собствена независима държава със столица в Йерусалим.

"Всяко примирие с ционисткото образувание трябва да съответства на жертвите, направени от палестинския народ", подчерта той. По думите на емисаря на "Хамас" "настоящите сблъсъци с окупационните власти сплотиха палестинския народ около идеята за съпротива за създаване на собствена независима държава със столица в Йерусалим".

Ал Бараа отбеляза, че примирието с Израел "е възможно, но при условие, че той не се върне към намеренията за изгонване на палестинските жители на Йерусалим и нападения срещу джамията Ал Акса".

Израел порази "подводница" на "Хамас" край бреговете на Газа

Израел порази "подводница" на "Хамас" край бреговете на Газа

Готвела терористична атака в израелски води