Палестинската групировка "Хамас" покани американския милиардер Илон Мъск да посети ивицата Газа, за да види разрушенията, причинени от израелските бомбардировки, съобщава "Ройтерс".

"Каним го да посети Газа, за да види мащаба на кланетата и разрушенията, извършени срещу народа там, в съответствие със стандартите за обективност и достоверност", заяви високопоставеният служител на "Хамас" Осама Хамдан на пресконференция в Бейрут.

В понеделник Илон Мъск, който беше разкритикуван за одобрението му на антиеврейска публикация, посети мястото на нападението на "Хамас" срещу Израел и обяви ангажимента си да направи всичко необходимо, за да спре разпространението на омраза.

Израел и Илон Мъск се разбраха за Starlink в Газа

Израел и Илон Мъск се разбраха за Starlink в Газа

Сателитите ще могат да се използват само с одобрението на израелското министерство на комуникациите

Впоследствие обаче американският предприемач заяви, че все още не е готов да посети ивицата Газа, тъй като ситуацията там "изглежда малко опасна", съобщава ТАСС.

По повод отправената му покана от "Хамас" той написа в социалната мрежа "Екс": "Изглежда малко опасно в момента, но вярвам, че една просперираща Газа в дългосрочен план е нещо добро за всички страни".

Мъск посети Израел на 27 ноември и се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху и президента Исак Херцог. Мъск и Нетаняху посетиха кибуца Кфар Аза, който беше сред най-засегнатите израелски общности по време на атаката на "Хамас" на 7 октомври. Той заяви, че споделя позицията на Нетаняху, че "Хамас" трябва да бъде унищожен и увери, че би искал да помогне на Израел да демилитаризира и дерадикализира Газа, когато конфликтът приключи.

Израел е против Starlink над Газа

Израел е против Starlink над Газа

След като Илън Мъск предложи услугите си на здравните палестински власти