Израел в неделя се обяви против Starlink да действа над Ивицата Газа. Това направи министърът на комуникациите Шломо Кархи в X, бивш "Туитър".

Израел ще използва всички средства, с които разполага, за да се бори с това. "Хамас" ще го използва за терористични дейности. Няма съмнение в това, ние го знаем и Мъск го знае. "Хамас" е "Ислямска държава". Може би Мъск би бил готов да го обуслови с освобождаването на нашите отвлечени бебета, синове, дъщери, възрастни хора. Всички тях! Дотогава офисът ми ще прекъсне всякакви връзки със Starlink, написа министърът.

Starlink може да поддържа критичните комуникации в Газа

Starlink може да поддържа критичните комуникации в Газа

Но е трудно да се гарантира, че "Хамас" няма да има достъп

Припомняме, че в събота Илън Мъск обяви, че Starlink на SpaceX ще поддържа комуникационни връзки в Газа с "международно признати организации за помощ".

Мъск заяви, че не е ясно кой има правомощия за наземни връзки в Газа, но "нито един терминал не е поискал връзка в тази зона".

Спирането на комуникациите изолира хората в Ивицата Газа от света и един от друг в събота. Дори обажданията до близки или за линейки бяха почти невъзможни, тъй като Израел разшири своето въздушно и наземно нападение.

Международни хуманитарни организации заявиха, че спирането на тока, което започна от петък вечерта, влошава и без това отчайващата ситуация, като възпрепятства животоспасяващите операции и не им позволява да се свържат със своя персонал на място.

SpaceX не отговори обаче веднага на искането на "Ройтерс" за коментар относно това как ще гарантират, че връзката Starlink се използва от хуманитарни организации, а не от "Хамас" (които управляват Газа).

Нетаняху: Операцията на Израел в Газа навлиза във втория си етап

Нетаняху: Операцията на Израел в Газа навлиза във втория си етап

Ще бъде дълъг и труден етап, призна Тел Авив

След началото на в Украйна през февруари 2022 г. се съобщава, че сателитите Starlink бяха критични за поддържането на интернет свързаност в някои райони въпреки опитите за заглушаване от страна на Русия.

Мъск каза, че е отказал да разшири покритието си над окупирания от Русия Крим, отказвайки да позволи сателитите му да бъдат използвани за украински атаки срещу руските сили там.

Междувременно, в събота стана ясно, че Израел е започнал втори етап от войната си срещу "Хамас" в ивицата Газа, който ще бъде дълъг и труден. Това обяви премиерът Бенямин Нетаняху. 

Израел се зарече да унищожи въоръжената групировка, след като тя уби повече от 1400 израелци и взе над 200 заложници при безпрецедентна атака в началото на октомври.

Според Газа, от палестинска страна жертвите са над 8000, като много от тях са деца.

Операцията на Израел в Газа продължава

Операцията на Израел в Газа продължава

Блокадата остава пълна