Върховният лидер на Иран Али Хаменей благодари на въоръжените сили на страната за операцията им срещу Израел и ги призова "непрестанно да преследват военни иновации и да разучават тактиката на врага", съобщава "Ройтерс".

Напрежението между Израел и Иран ескалира на 1 април, когато Тел Авив порази иранското консулство в сирийската столица Дамаск, убивайки двама генерали и петима офицери от Иранската революционна гвардия.

Техеран отвърна 12 дни по-късно, като предприе безпрецедентна пряка военна атака срещу Израел с над 300 ракети и дронове. Нападението обаче не причини значителни щети. Почти всички ракети и дронове бяха прехванати от израелските, американските и други съюзнически сили.

"Колко ракети са били изстреляни и колко от тях са ударили целта си не е основният въпрос, това, което наистина има значение, е, че Иран демонстрира силата на волята си по време на тази операция", подчерта Хаменей днес.

Рано в петък Израел удари военно летище близо до град Исфахан в Централен Иран. Техеран обаче омаловажи инцидента и заяви, че няма планове за отмъщение - отговор, който вероятно имаше за цел да предотврати война в целия регион.

Иран се подигра на оръжията на Израел - били детски играчки

Иран се подигра на оръжията на Израел - били детски играчки

Техеран не планира отговор, освен ако Израел не предприеме значителна атака