Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои зад последната атака срещу страната му и описа използваните оръжия като по-скоро детски играчки, съобщава Ен Би Си.

"Това, което се случи, не беше удар", подчерта външният министър Хосейн Амирабдолахян. "Това бяха по-скоро играчки, с които си играят нашите деца - не дронове".

Той заяви, че Иран не планира отговор, освен ако Израел не предприеме значителна атака.

"Докато няма нов авантюризъм от страна на Израел срещу нашите интереси, тогава няма да имаме нова реакция", увери министърът.

Той обаче предупреди, че ако Израел наистина нападне Иран, отговорът ще бъде бърз и жесток.

"Ако Израел предприеме решителни действия срещу моята страна и това бъде доказано, нашият отговор ще бъде незабавен и силен и ще ги накара да съжаляват", заплаши Амирабдолахян.

Иран и Израел - ни лук яли, ни лук мирисали

Иран и Израел - ни лук яли, ни лук мирисали

Най-сериозният елемент от реакцията на Израел се състои в това, че Тел Авив демонстрира, че може да удари Иран от Иран. Но това, както стана дума, също не е новост

Напрежението между Израел и Иран ескалира на 1 април, когато Тел Авив порази иранското консулство в сирийската столица Дамаск, убивайки двама генерали и петима офицери от Иранската революционна гвардия.

Техеран отвърна 12 дни по-късно, като предприе безпрецедентна пряка военна атака срещу Израел с над 300 ракети и дронове. Нападението обаче не причини значителни щети. Почти всички ракети и дронове бяха прехванати от израелските, американските и други съюзнически сили.

Амирабдолахян поясни, че нападението е имало за цел да бъде "предупреждение". "Можехме да ударим Хайфа и Тел Авив. Можехме да се прицелим и във всички икономически пристанища на Израел. Но нашите червени линии бяха цивилните. Целта ни беше само военна", обясни той.

Въпреки че от десетилетия Иран води война в сянка с Израел - Техеран въоръжава и обучава прокси сили, враждебни на Израел, в Ливан, Сирия, Йемен и палестинския анклав Газа - това бе първият път, в който Техеран организира открита атака военна атака срещу Израел.

През следващите дни САЩ призоваха Израел да прояви сдържаност и да не извършва ответна атака, която може да предизвика пълномащабна война между двамата дългогодишни противници.

Израел обаче отмъсти в четвъртък вечерта, като удари военно летище близо до град Исфахан в Централен Иран. По данни на иранските държавни медии ядрените съоръжения в района не са повредени и не се съобщава за жертви.

Урсула фон дер Лайен призова Израел и Иран да се "въздържат от по-нататъшни действия"

Урсула фон дер Лайен призова Израел и Иран да се "въздържат от по-нататъшни действия"

Трябва да се направи всичко възможно всички страни да се въздържат от ескалацията в този регион, заяви тя

Атаката беше омаловажена от иранските държавни медии и беше посрещната с мълчание от израелските официални лица. Ограниченият обхват на удара и липсата на публични изявления след това очевидно показват, че и двете страни се стремят да намалят напрежението, поясниха експерти.

Представители на САЩ призоваха за спокойствие. "Не искаме този конфликт да ескалира", заяви вчера прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Вашингтон обвини Иран, че е "съучастник" в нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, предвид дългогодишните усилия на Техеран да въоръжава и обучава бойци на палестинската групировка в ивицата Газа.

Иранското правителство обаче отрича да е нареждало или координирало атаката срещу Израел на 7 октомври, при оято бяха убити около 1200 души.

Амирабдолахян подчерта, че Иран не е имал предварителна информация за атаката. Освен това той уточни, че "Хамас" не е терористична организация, а освободително движение, което се противопоставя на израелската окупация на палестинска земя.

Той нарече израелския премиер Бенямин Нетанхаю "откачен" и обвини израелското правителство за буксуващите преговори за заложниците. Министърът упрекна Израел, че отправя прекомерни искания, за да компенсира неуспеха си да постигне целите си във войната в Газа.

"Израел не успя да унищожи "Хамас" нито да арестува лидерите в Газа, не успя да разоръжи "Хамас", не успя да унищожи оръжията и оборудването", отбеляза Амирабдолахян.

"Затова трябваше да се прибегне до убийството на жени и деца, а сега на масата за преговори те се опитват да получат това, което не можаха да получат на място", изтъкна той.

Все пак външният министър изрази надежда скоро да бъде договорено освобождаването на заложниците като част от широко споразумение.

Израел превъзхожда Иран във въздуха, но на висока цена

Израел превъзхожда Иран във въздуха, но на висока цена

Атаката на Техеран вероятно е възлизала на между 80 и 100 милиона долара, но отблъскването ѝ е струвало на Израел и неговите съюзници около 1 милиард долара