Върховният ирански духовен лидер аятолах Али Хаменей приветства в събота действията на иранските сили "Басидж" при потушаване на бунтовете след смъртта на младата кюрдка Махса Амини през септември, съобщи "Ройтерс". Той почете онези от тях, загинали при сблъсъците. 

"Те са пожертвали живота си, за да защитят хората от бунтовници.  Присъствието на "Басидж" показва, че Ислямската революция е жива", каза Хаменей в телевизионна реч.

Иранското духовенство обвини външните врагове на страната и особено Съединените щати.

В събота видеоклипове, публикувани в социалните медии, показаха подновени протести в няколко университета в столицата Техеран и централния град Исфахан. "Ройтерс" обаче не потвърждава автентичността на записа.

Иран изпраща още войници в населените с кюрди райони

Иран изпраща още войници в населените с кюрди райони

Сунитското малцинство е най-активно в протестите

Amnesty International заяви, че силите за сигурност на Иран са използвали незаконна сила, включително бойни патрони и птичи изстрели, убивайки десетки хора. Иранските власти обвиниха за някои стрелби неидентифицирани дисиденти.

Активистката новинарска агенция ХРАНА съобщи, че към петък 448 протестиращи са били убити, сред които 63 деца. 57 членове на силите за сигурност са били убити. Около 18 170 души са арестувани. Властите не съобщиха броя на загиналите сред протестиращите.

Протести са се провели в повече от 150 града и 140 университета във всичките 31 провинции на страната и се смятат за едно от най-сериозните предизвикателства пред Ислямската република след революцията от 1979 г.

Твърдолинейното правосъдие в Иран е осъдило най-малко шестима протестиращи на смърт и хиляди са обвинени за ролята им в размириците, според официални лица.

ООН: Ситуацията в Иран е критична

ООН: Ситуацията в Иран е критична

Над 300 души са загинали при протестите през последните два месеца