Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей призова в сряда Съединените щати да не се смятат за недосегаема сила. Изявлението му бе направено на фона на нарастващото геополитическо напрежение между източния и западния свят, съобщи Newsweek.

Той говори пред група студенти по повод "Националния ден за борба срещу глобалната арогантност" на страната - името на страната за деня, отбелязващ годишнината от превземането на посолството на САЩ в Техеран от Иран през 1979 г.

Хаменей каза, че съвременните САЩ са много уязвими и че страната вече не е доминиращата сила в света, съобщи иранската държавна телевизия.

САЩ наблюдават дали Иран ще прати и ракети на Путин

САЩ наблюдават дали Иран ще прати и ракети на Путин

Новата пратка дронове също се подготвя

Коментарите идват на фона на това, което по същество се превърна в "прокси война" в Украйна между обединените от НАТО сили на запад и Русия, която в момента е в съюз с нации като Китай на изток, както и настоящия ирански режим, който ѝ доставя оръжия.

През октомври украинските въоръжени сили съобщиха за откриването на произведени в Иран безпилотни самолети "камикадзе", използвани при руски въздушни нападения срещу цивилни цели в страната.

Иран все още официално отрича това да е вярно. 

Украйна иска Иран да спре да доставя на Русия оръжия

Украйна иска Иран да спре да доставя на Русия оръжия

Техеран отрича за дроновете, въпреки че Киев свали стотици

Днес няколко ирано-американски граждани остават затворници в ирански затвори по обвинения в шпионаж, след като критикуваха настоящия режим.

Припомняме, че отношенията между двете държави се обтегнаха последно и заради протестите в Иран след смъртта на младата жена Махса Амини скоро след ареста ѝ от моралната полиция. 

Вашингтон дори призна, че ядрената сделка вече не е приоритет за него, а фокусът са протестите. Техеран обвини САЩ, че стоят зад демонстрациите, за да дестабилизират страната. 

Разузнавателните служби на Саудитска Арабия предупредиха съседните страни и Съединените щати, че Иран скоро ще атакува кралството и Ирак. Правителството в Техеран е избрало военни действия, за да отклони фокуса от продължаващите седмици протести в Иран.

Саудитска арабия предупреждава САЩ за предстояща атака от Иран

Саудитска арабия предупреждава САЩ за предстояща атака от Иран

Техеран иска военни действия, за да отклони фокуса от продължаващите протести в Иран