Иран се готви да изпрати на Русия около 1000 допълнителни оръжия, включително балистични ракети "земя-земя" с малък обсег и още безпилотни самолети, които да бъдат използвани във войната срещу Украйна. Оръжейната програма на Иран обсъжда в свой материал CNN, като се позовава на представители от държавната администрация.

Доставката се следи отблизо, тъй като това би бил първият случай на изпращане от Иран на модерни прецизно управляеми ракети за Русия, а това от своя страна може да даде значителен тласък на атаките на руската армия.

Последната пратка оръжия от Иран за Русия включваше около 450 безпилотни летателни апарата, които руснаците вече са използвали в Украйна. Миналата седмица украинските сили заявиха, че са свалили повече от 300 ирански безпилотни самолета.

Засега няма точна дата за доставка на новите оръжия, но официални лица смятат, че това ще се случи преди края на годината.

Британското разузнаване: Украйна се бори все по-успешно с иранските дронове

Британското разузнаване: Украйна се бори все по-успешно с иранските дронове

Русия ги използва като заместители на прецизните ракети

Безпилотните летателни апарати от лятото играят значителна роля в конфликта - точно от когато САЩ и Киев започнаха да предупреждават, че Москва е придобила дроновете от Иран. Техеран отрича, но се появиха достатъчно доказателства за използването им и то срещи критичната енергийна инфраструктура в Украйна. Те са малки, преносими и могат лесно да бъдат изстрелвани, но основното им предимство е, че са трудни за откриване и могат да бъдат изстрелвани от разстояние. САЩ също така твърдят, че Иран е изпратил и военен персонал в Крим, за да подпомогне руските атаки с безпилотни самолети срещу украински цели.

През септември Украйна официално обвини Иран, че доставя оръжия на Русия, и лиши иранския посланик от акредитация. На 18 октомври министърът на външните работи Дмитрий Кулеба предложи на Володимир Зеленски да прекъсне дипломатическите отношения с Иран.

Говорителят на военновъздушните сили Юрий Игнат заяви днес, че Русия планира да разположи ирански ракети на северната граница на Украйна. Според него за Украйна ще бъде трудно да се защити от тях със средствата, с които разполага.

Изпращането на допълнителни ирански оръжия на Русия е ход, който вероятно ще доведе до по-нататъшно влошаване на отношенията със САЩ. В понеделник пратеникът на САЩ в Иран Роб Мали заяви, че администрацията на Байдън няма да "губи времето си" за преговори за съживяване на ядреното споразумение, "ако нищо няма да се случи".

Бомбата зад новата ос на злото Москва-Техеран

Бомбата зад новата ос на злото Москва-Техеран

Западът няма план Б и добър вариант, а иранският ядрен въпрос е вкаран в задънена улица