Украйна е свалила над 300 ирански дрона камикадзе "Шахид-136" досега. Това заяви на брифинг говорителят на на военновъздушните сили на украинската армия Юрий Игнат, цитиран от "Ройтерс".

Безпилотните апарати се превърнаха в едно от ключовите оръжия на Русия по време на войната и през последния месец често бяха използвани за нанасяне на въздушни удари по възлова енергийна инфраструктура на Украйна.

Иран обаче отрече обвиненията на Украйна и Запада, че доставя дронове на Русия.

Зеленски се похвали със свален ирански дрон

Зеленски се похвали със свален ирански дрон

Ще продължим да се борим, обеща украинският президент

Вчера украинският президент Володимир Зеленски записа традиционното си вечерно видеопослание на тъмна улица, застанал до свален ирански дрон, и съобщи, че украинските военни са свалили 23 такива дрона през последните два дни.

Русия използва безпилотни летателни апарати, произведени в Иран, поне от август тази година. Става въпрос за дронове камикадзе от типа "Шахид-136".

Тези летателни апарати се движат с ниски скорости на ниска височина, което ги прави лесни мишени за конвенционалната противовъздушна отбрана. В същото време е реалистично да се предположи, че Русия е постигнала известен успех в нанасянето на удари с тях.

Русия отрича да използва ирански дронове срещу Украйна

Русия отрича да използва ирански дронове срещу Украйна

Има подозрения, че такива безпилотни апарати са използвани в ударите по Киев