Иранската революционна гвардия е увеличила присъствието си в размирните населени с кюрди региони, съобщиха държавните медии  на фона на потушаването на масовите протести, предава Ройтерс.

Масовите демонстрации, които избухнаха след смъртта на 16 септември при задържането на 22-годишната кюрдка Махса Амини, се разпространиха бързо в цялата страна, но останаха най-интензивни в райони, населени предимно с мюсюлмански сунитски малцинства.

Размириците представляват едно от най-големите предизвикателства пред управляващите шиитски духовници в Иран след идването им на власт с Ислямската революция от 1979 г. Всички протести избухвали досега са били потушавани.

Известният сунитски мюсюлмански духовник, Молави Абдолхамид, използва петъчните си молитви, за да призове за прекратяване на репресиите срещу протестите чрез арести и убийства.

"Народният протест показа, че политиките от последните 43 години са стигнали до задънена улица", цитира думите му неговият сайт.

Допълнителни бронирани и специални части на Революционната гвардия се насочват към западните и северозападните гранични райони, където живее кюрдското малцинство, съобщиха няколко държавни информационни агенции, след като в неделя вече бяха изпратени подкрепления.

Иран обвини западните страни в организирането на безредиците и обвини протестиращите в районите на етническите малцинства, че работят от името на сепаратистки групи.

Макрон все по-скептичен за ядрената сделка с Иран, обещава още санкции

Макрон все по-скептичен за ядрената сделка с Иран, обещава още санкции

ЕС може да обяви Революционната гвардия на Иран за терористична организация

Режима в Техеран ескалира репресиите в кюрдските райони, като комисарят по правата на ООН отбеляза в понеделник съобщения за повече от 40 смъртни случая в тези райони през предходната седмица. Във вторник Иран съобщи, че е ударил кюрдска група в Северен Ирак.

Съветът по правата на човека на ООН, който в четвъртък гласува да започне разследване на репресиите на Иран, поиска от властите да спрат насилието.

Иран осъди протестиращ на смърт

Иран осъди протестиращ на смърт

Правозащитна група предупреди, че други осъдени рискуват да бъдат бързо екзекутирани